De Helaasheid neemt op maandag 1 april afscheid in Du Commerce
De Helaasheid neemt op maandag 1 april afscheid in Du Commerce

De laatste Paasheid van de Helaasheid

Algemeen 243 keer gelezen

VALKENSWAARD - Aan alle goede dingen komt een eind, zegt het spreekwoord. Aan alle ellendige dingen gelukkig ook. Precies 8 jaar geleden stond De Helaasheid met Pasen voor het eerst op een Valkenswaards podium, op Tweede Paasdag, maandag 1 april, nemen de heren in Du Commerce definitief afscheid. En daarmee komt een einde aan een van de meest markante bands van Valkenswaard en omstreken.

Er is veel gebeurd in die acht jaar. Van een schuchter clubje sneue mannen met sombere liedjes, groeide het gezelschap uit tot een illustere bende volbloed entertainers, die zich op elk podium thuis voelden. Ze stonden op festivals, in schouwburgen, dorpspleinen, café’s, huiskamers, tuinen, zolders en alles daar tussenin. En dat is best bijzonder voor een groep die zich ooit afficheerde als vertolkers van mistroostige herfstmuziek.

Sociaal experiment

De Helaasheid is in feite een uit de hand gelopen sociaal experiment. Op een bewolkte dag kwamen de heren voor het eerst bij elkaar om een vaag ideetje uit te proberen: Wat levert het op als je vier blazers, één pianist en één zanger bij elkaar zet? Een wild idee, maar het resultaat was verrassend. Vooral omdat de heren er ook nog eens voor kozen om vooral stemmige liedjes van niet de meest uitbundige artiesten te spelen. Vrijwel het hele repertoire bestaat uit liedjes van artiesten die het loodje hebben gelegd, of er niet al te best aan toe zijn. Nummers van o.a. Leonard Cohen, Kurt Weil, David Bowie, Curtis Mayfield, John Prine, Edith Piaf, Screaming Jay Hawkins, Louis Prima, the Band, Johnny Cash, Buddy & Ella Johnson en Jim Reeves. Liedjes van Liefde, Weemoed en Wanhoop, zeggen ze zelf. Niet de allerbeste reclame, maar tot ieders verbazing sloegen de optredens van De Helaasheid al snel aan bij een groot publiek. Waar zo ook stonden, het uitgangspunt bleef altijd passie en intimiteit. En het is gelukkig niet alleen maar droefenis. De nummers worden met onderkoelde humor gebracht en af en toe kan er zelfs, op eigen risico, worden gedanst. Kortom, De Helaasheid is gepassioneerd, tegendraads, herkenbaar en soms (dat horen ze niet graag) buitengemeen vrolijk. 

Nog één Paasheid

De verleiding was groot om, geheel in overeenstemming met het imago van de groep, stilletjes te stoppen en langzaam weg te deemsteren in de vergetelheid. Maar na een diepgaand gesprek met hun psycholoog hebben de mannen besloten om eruit te gaan met een daverende knal. Nog één keer verdrijven zij op maandag 1 april om 15.00 uur de Paasheid in hun tweede huiskamer café Du Commerce in Valkenswaard. En laat u niet misleiden door die datum, geen grap, in het leven van De Helaasheid is immers niets een grap.

De Helaasheid bestaat uit: Wil van Leeuwen trompet, Jef van Winkel sax, Luc van Deuren trombone, Jan Dijkstra bas, Sjaak Swinkels piano en Theo Lexmond zang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant