Francien Dams 2e rij rechts, Maria van Engelen, 1e rij links, naast haar Jeanne Strijbos.
Francien Dams 2e rij rechts, Maria van Engelen, 1e rij links, naast haar Jeanne Strijbos. Yvonne Leijten

Waalrese Vrouwen Organisatie bestaat 75 jaar

Algemeen 1.116 keer gelezen

WAALRE - Er was een tijd dat er in Het Klooster in Waalre drie vrouwenorganisaties huisden: Het Vrouwen Gilde, de Vrouwenbond en de Waalrese Vrouwen Organisatie. De andere twee verenigingen zijn inmiddels ter ziele, verdwenen door vergrijzing of omdat er geen bestuur meer was. De Waalrese Vrouwen Organisatie is in de loop der jaren weliswaar uitgedund, maar nog steeds actief dankzij een goed bestuur. Op dinsdag 23 april vieren ze dat de vereniging 75 jaar bestaat.

Door Wilma Stofmeel

Op 3 februari 1949 startte de Boerinnenbond met 22 leden. De contributie was 4 gulden per jaar en een familielid erbij betaalde 1,50 gulden. De boerinnen werkten op de boerderij, een bijeenkomst van de Boerinnenbond was het enige uitje en bood ze de gelegenheid om in contact te komen met elkaar. Later veranderde de Boerinnenbond in Katholieke Vrouwen Organisatie en viel toen onder de NCB, de overkoepelende organisatie uit Tilburg. Daar voerden de leden jaarlijks in het theater, toneelstukjes op, een act of een volksdans. Tenslotte splitste de Waalrese afdeling zich af en ging verder onder de naam Waalrese Vrouwen Organisatie. Vaak ging het lidmaatschap over van moeder op dochter. Toen de Katholieke Vrouwen Organisatie Aalst ophield te bestaan, voegden leden zich bij de Waalrese vereniging.

Van en voor Vrouwen

De doelstelling van de Waalrese Vrouwen Organisatie is een vereniging van en voor vrouwen te zijn. Binnen de vereniging houden de vrouwen rekening met elkaar en laten iedereen in haar waarde. Francien Dams, voorzitter: “Wat vrouwen zoeken bij onze organisatie is, denken wij, een vooral open en eerlijk contact met elkaar. We gaan met onze tijd mee en kijken ook vooruit. De laatste jaren is er veel veranderd. Ten tijde van ons vijftigjarig bestaan hadden we zo’n honderdvijftig leden. De activiteiten toen waren heel anders. We deden aan bloemschikken en paasstukjes maken. We hadden een volksdansgroep en maakten uitstapjes met de bus. De geestelijkheid had ook een duidelijke functie bij ons. Een bijeenkomst werd geopend met een gedicht of een gebed. Bij een moederdagviering was er vooraf een Heilige Mis. Jaarlijks gingen we op bedevaart naar Meerveldhoven naar Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand. Na afloop namen we koffie met gebak en soms een trappist.”

Ontmoeten en activiteiten

Op dit moment bestaat de Waalrese Vrouwen Organisatie uit 57 leden. De belangstelling om bloem- of paasstukjes te maken taande en de uitstapjes vervielen. Maria van Engelen, secretaris: “Alles is veel duurder geworden. Buiten de deur bloemschikken is onbetaalbaar geworden net als de uitstapjes met de bus. Het belangrijkste is dat we elkaar ontmoeten en samen activiteiten hebben. Helaas hebben we geen vaste ontmoetingsruimte. In Waalre beschikken we niet over een gemeenschapshuis.”

Iedere maandagavond is er een wandeltocht en regelmatig worden fietstochten georganiseerd. Jeanne Strijbos, penningmeester: “De leden helpen met het uitzetten van fiets- en wandelroutes. Wij als bestuur hoeven niet alles te doen. Zo is het gemakkelijk voor iedereen en het is goed voor de onderlinge verbinding. Onderweg stoppen we bij een picknickplaats, dan komt Koos met de auto. Zij verzorgt koffie en het gebak. Zieke leden brengen we een bezoekje, sturen we een kaartje of brengen we een bloemetje. Daarvoor hebben we een Lief en Leed-potje. We zouden graag meer jonge dames welkom heten, maar met het opschuiven van de pensioenleeftijd zal dat niet gemakkelijk zijn. Op 23 april vieren we ons feest in Brabants Genot en we hopen door de leden verrast te worden met leuke acts.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant