De IVN Vogelwerkgroep heeft een wandeling georganiseerd door het Leenderbos en het Oasegebied.
De IVN Vogelwerkgroep heeft een wandeling georganiseerd door het Leenderbos en het Oasegebied. Jurgen van Hoof

‘Zijn alle vogels weer terug’?

Algemeen 331 keer gelezen

REGIO - In het voorjaar en najaar is het weer raak. Miljoenen vogels vliegen door Nederland op weg naar een broedplek of een lekkere warme bestemming. Nederland ligt vaak precies op de route van vogels en wordt gebruikt als rustplaats voordat vogels weer verder vliegen. 

Door Ton van Helvoort

Het IVN-Valkenswaard-Waalre houdt daarom zondag 28 april een wandeling in het Leenderbos en het Oasegebied onder leiding van gidsen van de Vogelwerkgroep IVN Valkenswaard-Waalre. De start is om 07.00 uur en de wandeling duurt tot ongeveer 10.00 uur. Het startpunt is de parkeerplaats de Drie Bruggen aan de Zeelberg 27 in Valkenswaard. Deelname is gratis. Het advies van de organisatie is geschikt schoeisel ( vochtig gras ) en dekkende kleding als bescherming voor stekende insecten en teken. Halverwege wordt er even gestopt voor het eventueel gebruiken van de eigen meegenomen proviand. 
Al wandelend komen de deelnemers meerdere landschappen tegen: heide, vennen, bossen. Veel vogels zijn terug en naast de roodborsttapuit hopen de IVN-gidsen de koekoek te horen en de blauwborst en de ijsvogel te zien.

De wandeling loopt ook door het Oase-gebied. Dat is het voormalige openluchtzwembad van Valkenswaard. In de zomer van 1934 werd de Oase in gebruik genomen. Toen in 1970 zwembad de Wedert werd geopend kreeg de Oase een heel andere functie. Het vrijgekomen zwembad werd in 1975 aangepast als visvijver. Hengelsportvereniging Venbergen heeft er zijn visstek gevonden.

Overigens zijn er voldoende redenen waarom wandelen goed voor de mens is. Het is gezond zo lees en hoor je vaak maar waarom eigenlijk? Je hoeft alleen maar je voordeur uit te stappen en beginnen. Het is misschien wel de goedkoopste manier van bewegen. Behalve een paar schoenen die prettig zitten, en comfortabele kleding heb je eigenlijk niets anders nodig. Bovendien ben je lekker buiten en zie je veel van de omgeving. Omdat wandelen ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen makkelijk lange tijd is vol te houden kan je uiteindelijk meer energie verbranden. Daarnaast is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kan je dat makkelijk meerder keren per week doen Overigens ga je de effecten van elke dag een half uurtje lopen goed merken. 
Natuurlijk is niet iedereen in staat elke dag zo’n letterlijk ‘uitstapje’ te maken maar met een beetje goede wil en hulp van buren of vrienden, is veel mogelijk.

De Bonte Vliegenvanger
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant