Prof. dr. James Kennedy is zondag 21 april te gast in het AD-café waarin het gesprek zal gaan over vrijheid.
Prof. dr. James Kennedy is zondag 21 april te gast in het AD-café waarin het gesprek zal gaan over vrijheid.

AD-café met James Kennedy

Algemeen 205 keer gelezen

WAALRE - In het AD-café van zondag 21 april is historicus James Kennedy te gast. 

Gastheer Ferdinand Borger schrijft hierover: Het is de laatste jaren een veelbesproken thema in ons land: vrijheid. We staan er ons op voor een vrije democratie te zijn waar iedereen zich individueel kan ontplooien. De oorlogen aan de rand van Europa wijzen ons momenteel erop hoe kwetsbaar vrijheid is. Maar ook binnen de grenzen van ons land staat vrijheid onder druk. Sociale media geven momenteel aan ieder individu de mogelijkheid zijn of haar mening wereldkundig te maken. Het lijkt een vorm van ultieme vrijheid te zijn. Maar wat te doen als het debat ontspoort en mensen elkaar onnodig beschadigen? We gaan over onze vrijheid in gesprek met historicus James Kennedy. 
Hij publiceerde in 2017 Een beknopte geschiedenis van Nederland waarin hij onder andere laat zien hoe Nederland in het verleden altijd in staat is geweest om te gaan met de uitdagingen waarvoor het land werd gesteld. Religieuze diversiteit en politieke verschillen konden naast elkaar bestaan. Mensen hadden elkaar nodig in de strijd tegen het water, de ontginning van het land en de aanleg van de polders. Wat leert een blik op de geschiedenis ons over de huidige tijd? Beschouwen wij onszelf nog steeds als gidsland voor de rest van de wereld? En is die reputatie wel terecht? 

Muzikale medewerking wordt verleend door Telys uit Amsterdam, bestaande uit Ymkje de Boer (mezzosopraan), Saskia Idzerda (sopraan) en Esther van der Panne (alt). Telys zingt driestemmige Scandinavische liederen met wortels in de volksmuziek. Het repertoire omvat ruim 40 liederen in het Noors, Zweeds, Deens, Fins en IJslands. Van middeleeuws tot hedendaags, van weemoedige ballades tot psalmen, van bruiloftsmarsen tot liederen over verloren liefde, de seizoenen en de natuur. Een enkel lied wordt er gezongen in een eigen Nederlandse vertaling. 

De columnist van dienst in dit AD-café is Suzanne van de Goor-Gelens, wethouder van de gemeente Waalre voor onder andere ruimtelijke ordening en wonen. Aan haar de vraag hoe binnen de context van het dorp met vrijheid om te gaan en deze te waarborgen. 

Praktische informatie

Het AD-café wordt zondag 21 april van 16.00 tot 17.30 uur gehouden in de Agnus Dei-kerk, Julianalaan 12. Bij de uitgang wordt een bijdrage gevraagd (richtprijs 10 euro) Bij een drankje is er gelegenheid voor nagesprek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant