Afbeelding
Jurgen van Hoof

Elly Hermans in ‘Project Rembrandt’

Algemeen 1.270 keer gelezen

WAALRE - De strijd om de titel ‘beste amateurkunstschilder van Nederland’ barstte afgelopen zondag opnieuw los met het vierde seizoen van Project Rembrandt. Elly Hermans uit Waalre is een van de kandidaten.

Door Roy de Leijer

Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen krijgen de kandidaten bij het televisieprogramma Project Rembrandt de kans hun talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Elke week valt er een kandidaat af tot uiteindelijk de beste amateur kunstschilder overblijft. Hij of zij mag een ‘meesterwerk’ exposeren in het Rijksmuseum in Amsterdam.

In de uitzending van afgelopen zondag was te zien hoe het aantal deelnemers werd teruggebracht van dertig tot tien. Aan het einde van de aflevering werd Elly Hermans (53) uit Waalre door kunstenares Iris Frederix gekozen voor haar team van vijf kunstenaars. Het andere team wordt gecoacht door kunstenaar Tyas.

Geweldige ervaring

De Waalrese, die niet veel mag prijsgeven over het verdere verloop van haar schilderavontuur, laat weten terug te kijken op een geweldige ervaring. “Ik heb met hele leuke mensen gewerkt. Dat geldt zowel voor het productieteam als de andere kandidaten. Het was een heel talentvol gezelschap. Natuurlijk wil je als deelnemer zo lang mogelijk door, maar van een harde concurrentiestrijd was geen sprake. Ook de locaties waar we hebben gewerkt waren geweldig. Zo was het heel bijzonder om in het Rijksmuseum achter een schildersezel te mogen staan”, aldus Elly, die haar deelname aan Project Rembrandt vooral als heel leerzaam heeft ervaren.

Crea Bea

Als kind was Elly al een echte crea bea. Ze groeide op in het dorpje Ospel in de Groote Peel. Elly: “Ik hield van fröbelen. Ik had mijn eigen domeintje, waar ik tekende en zelf muziek opnam. Toen ik een jaar of elf was heb ik Bob Marley getekend. Veel mensen vonden het mooi en zeiden dat ik talent had.”

Elly wilde naar de Grafische School in Eindhoven, maar die stap vonden haar ouders groot. “Ze wilden niet dat ik op kamers zou gaan wonen. Toen heb ik een schakelopleiding gevolgd en ben ik gaan werken. Ik ben wel altijd creatief gebleven, maar het heeft een tijdje op een wat lager pitje gestaan.”

Elly vervolgt: “Na de geboorte van mijn dochter ben ik muurschilderingen gaan maken en meubeltjes voor kinderen.” Ook volgde ze lessen bij beeldend kunstenares Els Maes-Verdonschot in Stramproy en NIKO in Neerpelt. “Samen met een vriend ben ik Nonpaletti begonnen. Hiermee organiseerden we workshops voor onder meer bedrijven en families. Door te gooien, spetteren en knoeien met verf konden mensen zelf een schilderij maken.”

Inmiddels woont de Limburgse al 14 jaar in Waalre. “Ik heb nog een jaar of drie voor een uitvaartondernemer gewerkt. In 2023 heb ik op advies van mijn man Jim besloten om vol voor het schilderen te gaan. Ik ben een echte portretschilder. Mijn werken zijn heel kleurrijk. Ik hou van het schilderen van ogen. Ik wil de blik van iemand kunnen vangen.”

Vorig jaar aangemeld

Elly meldde zich vorig jaar aan voor Project Rembrandt. Er waren twaalfhonderd aanmeldingen voor het vierde seizoen van de schildercompetitie. Hiervan mochten honderd mensen op een castinggesprek komen. “Uiteindelijk werden er voor de eerste uitzending dertig mensen geselecteerd”, vertelt Elly.

In iedere aflevering voeren de schildertalenten opdrachten uit, waarbij ze zich laten inspireren door het werk van grote meesters als Rembrandt en zo hun eigen stijl ontdekken. De opdrachten leveren bijzondere ontmoetingen op, zoals bijvoorbeeld met onder anderen Robert ten Brink, Karin Bloemen en Remy Bonjasky. Ook bezoeken de kandidaten prachtige locaties in Nederland, waaronder Teylers Museum in Haarlem en het Rijksmuseum in Amsterdam.

In de eerste uitzending stond entertainer Paul de Leeuw centraal. Elly: “We moesten meteen met een model aan de slag. Dat was best wel heavy. Zo kregen we drie uur de tijd om Paul de Leeuw te schilderen. Volgens mij heb ik zijn blik wel kunnen vangen. Hij was gecharmeerd van mijn doek.”

De Waalrese moest eraan wennen om niet in haar eigen atelier te werken. “En het is ook wel wat meer stressen met continue een camera op je gericht. Ook het werken met een tijdslimiet was best wel pittig. Bij mij thuis gaat een schilderij pas de deur uit als het de persoon waarvan ik een portret maak ook echt is”, vertelt Elly, die ervan droomt dat haar werken ooit in een galerie komen te hangen.

In de tweede uitzending wordt er onder meer geschilderd in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Daarnaast worden de kandidaten voorgesteld aan de deskundigenjury bestaande uit Marc de Beyer, directeur Teylers Museum, en de Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Zij krijgen iedere uitzending versterking van een wisselend gastjurylid.

Project Rembrandt is zondagavond vanaf 20.24 uur te zien bij de NTR op NPO1.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant