Afbeelding

De 1e week in de TGO door de ogen van....

Algemeen 1.119 keer gelezen

WAALRE - “Ik wil naar een huis gaan en ik houe van Nederland”. Dit zie ik een jongen van een jaar of zestien schrijven op het whiteboard in de eetruimte van het tijdelijke AZC, op het terrein van de Boerenbond. Hij vertelt me, dat hij al 11 maanden in Nederland is; vanuit zijn vorige AZC ging hij naar een middelbare school. Daar heeft hij Nederlands geleerd. Hij is duidelijk een heel snelle leerling! Sinds vandaag is hij in Waalre, samen met zijn broer, zijn zus en moeder. Vader is nog in het land van herkomst. Hij verlangt naar een huis, en dat is te begrijpen.

Het is vandaag de tweede dag dat er mensen worden gehuisvest in de TGO. Ik sta bij de ingang om de nieuwkomers welkom te heten en een voorlopig nummer te geven. Er zijn gezinnen met kinderen van 5 tot 15 jaar en jongeren van rond de 20. Er komen vrouwen in kleurige Somalische kleding en jonge mannen uit Arabische landen. Op de eerste dag waren er al 110 mensen gearriveerd, en vandaag komen er nog 40; daarmee is de TGO vol.

Direct na aankomst worden de nieuwkomers geregistreerd. Omdat lang niet iedereen Engels spreekt, is het fijn dat de organisatie wordt geholpen door vrijwillige tolken. Dat zijn dikwijls mensen die zelf als vluchteling in Waalre zijn komen wonen en voldoende goed Nederlands spreken. Ze zijn gevonden via onder andere het Taalcafé en via Steunpunt Vluchtelingen Waalre.

Na registratie krijgen de mensen een woning toegewezen. De sleutel steekt in het slot, elke woning is instapklaar. Voor elk gezin is er een woning beschikbaar. Alleenstaande mannen en vrouwen krijgen in groepen van vier één woning. De woningen zijn alleen bedoeld om te slapen. Voor de sanitaire voorzieningen is er een gebouw met douches, toiletten en ander sanitair, net als op een camping. En de maaltijden kunnen de mensen niet zelf maken maar worden uitgedeeld in de grote centrale eetruimte.

Op die eerste woensdag heb ik samen met Pieter van Deursen de lunch geserveerd. Mooi om te doen, de soep en macaroni smaakten duidelijk goed. We hadden het er druk mee; er moet steeds voldoende brood liggen, bestek moet worden aangevuld en je moet opletten niet teveel macaroni op de borden te scheppen.

Na de lunch kwam een donkere meneer naar mij toe. Hij sprak redelijk Engels en had op Marktplaats een fiets gevonden voor slechts Euro 25. Hij vroeg me, waar de fiets te koop was. De verkoper bleek in Musselkanaal te wonen, niet een handige plek voor een koper in Waalre….

Op donderdag 4 en vrijdag 5 april wordt door Chantal Heutink, projectleider van de TGO, en haar team geïnventariseerd wat de wensen en hobby’s zijn van deze tijdelijke Waalrenaren. Op basis daarvan kunnen er activiteiten worden gestart. Zeker is het, dat de kinderen van 4 tot 12 jaar naar een basisschool in Waalre gaan. Het is fijn dat kinderen ook in deze lastige omstandigheden onderwijs kunnen volgen. Voor oudere kinderen wordt nog een mogelijkheid gezocht. En voor de volwassenen komt er een speciaal taalcafé, elke vrijdag van 11 tot 12:30 uur. De bewoners van de TGO kunnen uiteraard ook gebruik maken van het “gewone” taalcafé, elke donderdag van 10:00 tot 11:30 uur in het Huis van Waalre.

We hopen dat deze mensen een plezierige tijd zullen hebben in ons mooie Waalre. Het is fijn om daaraan als vrijwilliger te kunnen bijdragen. Onlangs is een oproep voor vrijwilligers maar op dit moment zijn er voldoende aanmeldingen. 

Cees van der Marel
(Steunpunt Vluchtelingen Waalre)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant