Marcelien André tijdens het wekelijkse voorleesuurtje op de woensdagmiddag.
Marcelien André tijdens het wekelijkse voorleesuurtje op de woensdagmiddag. Foto: Bibliotheek Waalre

‘We hebben meer gezellige aanpakkers nodig’

Algemeen 160 keer gelezen

WAALRE - Bibliotheek Eindhoven, waar de bibliotheek Waalre onderdeel van uitmaakt, kreeg vorige week het vrijwilligerskeurmerk ‘Goed Geregeld’. De vrijwilligers zijn een belangrijke, drijvende kracht achter de bibliotheek. Zeker in Waalre. Daar kan vrijwilliger Marcelien André over meepraten.

Marcelien is al jaren een van de vaste gezichten in de bibliotheek Waalre. Ze staat daar klaar om de klanten te helpen en de boeken op te ruimen, ze helpt bij het Taalcafé en bij het wekelijkse voorlezen en knutselen én is zo nu en dan gastvrouw bij de lezingen of workshops. “Soms is het veel, maar ik doe het allemaal graag”, licht ze toe. “Ik vind het heerlijk om onder de mensen te zijn. Om mensen te informeren. Om gastvrij te zijn.”

Steeds meer activiteiten

De bibliotheek in Waalre organiseert steeds meer activiteiten. Daarom is er behoefte om het vaste team uit te breiden. “We hebben meer gezellige aanpakkers nodig”, aldus Marcelien. “We hoeven niet perfect te zijn. Want als team leren we van elkaar, en pakken we dingen samen op. Ik ben zelf vrijwilliger geworden omdat ik met mijn hoofd bezig wilde blijven. In de bibliotheek is de ruimte en tijd om écht met andere mensen in contact te komen. Je leert de vaste klanten kennen. Zeker wanneer je gastvrouw bent, ontmoet je mensen die informatie zoeken, geïnteresseerd zijn in kennis. Je ontdekt wat er allemaal leeft in de samenleving, je kunt meedenken, in gesprek gaan. En je leert zelf natuurlijk ook veel doordat je de lezingen bijwoont. Win-win!” Het wekelijkse voorleesuurtje wordt onder de voorleesvrijwilligers verdeeld. Dit uurtje is op woensdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur voor kinderen tot 8 jaar. 

‘Ook op zaterdag starten wij met een voorleesuurtje’

Om de zoveel tijd is het de buurt aan Marcelien. “Elke voorlezer kiest zelf een boek. De ene voorlezer is meer het type voor de stoere verhalen, de andere meer voor de lieve. Het is maar net wat bij je past, wat je goed kunt overbrengen.” “De kinderen vinden het heel leuk om na het luisteren te gaan knutselen, even met de handen bezig te zijn. Ik maak vooraf altijd een voorbeeld. Sommige kinderen maken dat precies na, anderen maken er juist heel creatief iets heel anders van. Het is soms een uitdaging om een nieuw knutselwerkje te verzinnen. Maar dat is ook leuk. Door het gewoon te gaan doen kom je er achter hoe iets werkt, daar kan je weer van leren”, vult de enthousiaste vrijwilliger aan. 

Aanpakker

Op dit moment is de bibliotheek Waalre ook op zoek naar meerdere vrijwilligers. Naast het wekelijkse voorlezen op de woensdagmiddag, start de bibliotheek hier ook op de zaterdagochtend mee. Specifiek voor de zaterdag is het team op zoek naar uitbreiding. Daarnaast komt de bibliotheek graag in contact met mensen die interesse hebben in de functie van gast heer/vrouw bij de lezingen en workshops. Deze zijn vaak in de avonden of het weekend.

‘In de bibliotheek is de ruimte en tijd om écht met andere mensen in contact te komen’

Wie nieuwsgierig is naar één van deze functies kan contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Els Koopman via de mail naar: vrijwilligers@bibliotheekeindhoven.nl of kijk voor meer informatie op: 

www.bibliotheekeindhoven.nl/werkenbij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant