De Traverse in Waalre gaat momenteel op de schop.
De Traverse in Waalre gaat momenteel op de schop. Jurgen van Hoof

Vraagtekens bij Waalrese wegwerkzaamheden

Algemeen 261 keer gelezen

VALKENSWAARD - Verschillende Valkenswaardse fracties plaatsen vraagtekens bij wegwerkzaamheden en daaraan verwante verkeersmaatregelen, zoals wegafsluitingen, in buurgemeente Waalre.

Door Roy de Leijer

De maatregelen in Waalre roepen volgens raadslid Ton van Hees (Samen voor Valkenswaard) veel ergernis op bij de inwoners van Valkenswaard. “Het lijkt er meer en meer op dat deze enkel bedoeld zijn om verkeer op de route van de noord-zuidverbinding te ontmoedigen. Op zich snap ik dat, maar deze maatregelen zorgen ervoor dat het voor mensen vanuit Valkenswaard en achterliggend gebied nagenoeg niet mogelijk is om op een normale manier bij het ziekenhuis in Veldhoven of de High Tech Campus in Eindhoven te komen. De maatregelen zijn een bevoegdheid van de gemeente Waalre, maar ze hebben wel een enorme impact voor onze inwoners”, aldus Van Hees donderdag tijdens een raadsvergadering. 

Lissevenlaan

Op zijn beurt sprak CDA-raadslid Davey Gerlings zijn zorgen uit over het voornemen van de gemeente Waalre om de Lissevenlaan ter hoogte van de aansluiting met de N69 af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

De gemeente Waalre kondigde deze verkeersmaatregel, die medio deze maand van kracht wordt, onlangs aan. Daarbij is aangegeven dat de afsluiting in ieder geval tot half november zal duren, tot het gereedkomen van de werkzaamheden in Waalre-dorp.

Gerlings: “Deze afsluiting heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de gemeente Valkenswaard. Los van de bereikbaarheid van onze gemeente is ook, en misschien wel met name, het verkeer vanuit Valkenswaard naar het Máxima Medisch Centrum de dupe van deze afsluiting.”

Grote ramp

In zijn reactie verwees wethouder Kees Marchal (CDA) naar de in 2012 gemaakte afspraken om te komen tot het omleggen van de N69 naar de Westparallel. Destijds zijn er tussen alle betrokken partijen die te maken hebben met de nieuwe weg afspraken gemaakt. Marchal: “Wat we nu zien gebeuren, vindt niet alleen in de gemeente Waalre plaats. Ook in de gemeente Valkenswaard wordt er flink gewerkt, net als in Bergeijk, Veldhoven en Eersel. Het hele gebied wordt daardoor geconfronteerd met allerlei effecten die strikt genomen ongewenst zijn, maar op het moment dat ze gerealiseerd zijn het effect hebben wat wij met zijn allen al vele jaren willen. Het is een grote ramp op dit ogenblik, maar wel noodzakelijk om te komen tot een veel betere verkeerssituatie.”

Ook het afsluiten van de Lissevenlaan valt binnen de eerder gemaakte afspraken, aldus Marchal: “Doorgaand verkeer zal in de toekomst gebruik moeten maken van wegen die daarvoor bedoeld zijn. In dit geval de nieuwe Westparallel. Dat kan vanaf november dit jaar. De bereikbaarheid van de regio krijgt hiermee een positieve impuls.”

De wethouder liet weten dat er over de verkeersmaatregelen ambtelijk en bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden, zowel met de gemeente Waalre als de provincie Noord-Brabant. Marchal: “Ook is er gekeken naar alternatieve routes. Alleen hebben deze routes allemaal een groter negatief effect.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant