Debby Teunissen samen met burgemeester Oosterveer aan het werk.
Debby Teunissen samen met burgemeester Oosterveer aan het werk. Connie Sinteur

Koninklijk lintje, ultieme waardering voor de vrijwilliger

Algemeen 295 keer gelezen

WAALRE - De gemeente Waalre is trots op de vele vrijwilligers en heeft daar veel waardering voor. Die waardering kan op verschillende manieren worden getoond. Zo is daar de Vrijwilligerspenning, de Gemeentepenning en het Koninklijk lintje. Een gesprek daarover met Burgemeester Marcel Oosterveer.

“Het Koninklijk lintje is de kers op de taart,” zo zegt Oosterveer; “ Er is veel sociale waardering voor wat de vrijwilliger doet. Hij of zij doet het werk voor niets of voor een kleine vrijwilligersvergoeding. Daar gaan vaak vele uren inzitten, dat verdient waardering namens de Nederlandse Staat. Het is wel belangrijk te polsen of een vrijwilliger wel een Koninklijk lintje wil, soms gebeurt het dat iemand het weigert, dat is dan zeer pijnlijk.”

De aanvraag voor het lintje wordt tot het laatst toe geheim gehouden. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand een lintje krijgt, je moet aan verschillende criteria voldoen en soms wordt het verzoek afgewezen. 
De aanvrager moet goede redenen op kunnen geven, daarnaast zorgt hij of zij voor zoveel mogelijke ondersteunende brieven waarin de aanvraag wordt aanbevolen. De aanbeveling moet schriftelijk, als het mogelijk is met logo en ondertekend zijn door de aanbeveler. Daar gaat veel tijd in zitten en het moet uiterlijk 1 juli op het gemeentehuis binnen zijn.

Daar checkt de secretaresse Debby Teunissen, of alles wat nodig is, aanwezig is. Het is niet zo dat zij en de burgemeester de aanvraag beoordelen. De aanvraag wordt naar de Kanselarij gestuurd, die jaarlijks steeds strenger beoordeelt. Dan begint het lange wachten, vaak krijgt de aanvrager krap twee weken van te voren bericht dat het lintje is goedgekeurd. Dan pas is het tijd voor een feestje.

De vrijwilligers zijn stille krachten, bescheiden en oprecht verrast wanneer ze het lintje krijgen. Er wordt veel moeite gedaan om de vrijwilliger te verrassen. Dat deze thuis blijft en een net pak of een mooie jurk aantrekt op een gewone, doordeweekse dag. Oosterveer: “De eerste reactie is “dat lintje is toch niet voor mij?” Het is fijn om een lintje uit te kunnen reiken, de persoon staat in het middelpunt, voor mij zijn het allemaal helden. Die dag blijft bij de gedecoreerde lang hangen. Het is toch een mijlpaal. Dan volgen de felicitaties en vele complimenten. Ik wil graag bij de kleinere verenigingen, de mensen vinden die een lintje verdienen.”

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een lintje op https://www.waalre.nl/inwoners-en-ondernemers/koninklijke-onderscheiding.html

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant