Een van de olieverfschilderijen van Anne Bullens-van Tuijl. Zij werkt veel met laag over laag waarbij de onderlagen zichtbaar blijven.
Een van de olieverfschilderijen van Anne Bullens-van Tuijl. Zij werkt veel met laag over laag waarbij de onderlagen zichtbaar blijven.

Expositie ‘Verbeelding in kleur en klei’

Algemeen 26 keer gelezen

WAALRE - Als de coronamaatregelen het toelaten exposeert Het Waalres Museum van zaterdag 15 januari tot en met zondag 6 maart keramiek van Agnes Fleskens-van Tuijl en olieverfschilderijen van Anne Bullens-van Tuijl onder de titel ‘Verbeelding in Kleur en Klei’, twee zussen tonen hun werk. 

Wethouder van Cultuur,  Liesbeth Sjouw zal dan de tentoonstelling openen op zondag 16 januari om 16.30 uur. Mocht het museum door corona noodgedwongen pas op een latere datum weer voor publiek toegankelijk zijn, dan wordt de officiële opening uitgesteld.

Keramiek

Agnes Fleskens-van Tuijl is al sinds 1980 bezig met keramiek. Tijden haar opleiding Handvaardigheid, in Suriname, leerde ze werken met diverse materialen, en kwam haar voorliefde voor klei naar voren. Terug in Nederland is ze zich op de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout gaan specialiseren in keramiek. Ze werkt graag met platen klei en gebruikt geen glazuur. Meestal bouwt ze haar platen op met klei, voornamelijk met grove chamotte. (een stof die kort gezegd, structuur geeft aan klei, red.). Ze maakt graag werk dat een verstilde sfeer uitstraalt, of werk dat doet denken aan rituelen. 
De laatste maanden is zij bezig geweest met vormen met daarop de suggestie van tekst, op zeer geabstraheerde wijze, de nadruk ligt hierbij op de textuur.

Schilderijen

Anne Bullens-van Tuijl begon in 1992 met cursussen aquarelleren en tekenen. Vier jaar later begon ze aan de kunstacademie in Arendonk ging. Na jaren van studie is ze overgestapt naar de richting schilderen. Tijdens haar specialisatie van 3 jaar kon ze vrijer gaan schilderen. Zelf foto’s of collages maken en aan de hand van deze beelden een opzet maken om verder uit te werken op doek en daarna vaak het origineel weer los te laten. Een combinatie van compositie en kleur. Hierbij schildert Anne vaak laag over laag, waarbij de onderlagen zichtbaar blijven. Ook verwerkt ze soms andere materialen in haar schilderijen. Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit foto’s van landschappen, onder andere gemaakt tijdens diverse vakanties zoals naar Cappadocië.

Meer informatie

Houd de website van het museum in de gaten voor de meest actuele stand van zaken rondom de coronamaatregelen. Het Waalres Museum is gevestigd aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre en is geopend op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. De entree bedraagt vier euro. Het museum is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer: 040-2216985.

www.hetwaalresmuseum.nl

Agnes Fleskens-van Tuijl werkt graag met platen klei met een grove structuur door chamotte.

Uit de krant