De nieuwe foto van philharmonie zuidnederland gemaakt in een mergelgroeve. (Foto: Simon van Boxtel)
De nieuwe foto van philharmonie zuidnederland gemaakt in een mergelgroeve. (Foto: Simon van Boxtel)

Nieuwe orkestfoto in magisch landschap

Algemeen 241 keer gelezen

REGIO -  De nieuwe orkestfoto van philharmonie zuidnederland is gemaakt in een magisch landschap; een mergelgroeve. De fotograaf die het orkest vastlegde is Simon van Boxtel.

Om de twee à drie jaar wordt de orkestfoto gemaakt, telkens op een andere binnen- of buitenlocatie in Zuid-Nederland. De foto is gemaakt op 14 september jl.  bij de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) in Maastricht.

De ENCI is jarenlang door een cementfabriek geëxploiteerd voor afbouw van materiaal. Nu is deze plek een natuurmonument met een beschermde status dat weer natuurlijk leven krijgt. Dit is een zeer kenmerkende ontwikkeling voor deze tijd. Nieuwe natuur is immers broodnodig voor het behoud en de uitbreiding van de biodiversiteit.

De ENCI is een plek van nieuwe buitenaardse schoonheid

Dit draagt, net als kunst en cultuur, bij aan de kwaliteit van leven. Daarom koos philharmonie zuidnederland deze locatie bij de ENCI: op een plek van nieuwe, buitenaardse schoonheid waar mensen zich kunnen verwonderen. “Muziek zit net zo in ons DNA als de natuur en kent eenzelfde schoonheid. Met beide moeten we in deze tijden zorgvuldig omgaan om ze te behouden voor volgende generaties. Door ons orkest in deze setting te portretteren hoop ik de urgentie hiervan te kunnen benadrukken”, aldus intendant Stefan Rosu.

Simon van Boxtel

Simon van Boxtel werkt al jaren als fotograaf in de klassieke muziek, voor diverse orkesten, ensembles en solisten. Hij noemt philharmonie zuidnederland ‘een avontuurlijk orkest’ dat hem iedere keer weer aanzet om met een spannend plan voor een orkestportret te komen. “Op basis van de gedachtegang dat we muziek en natuur moeten doorgeven aan de volgende generaties hebben we voor de ENCI als fotolocatie gekozen. Vervolgens ben ik mijn standpunt en compositie gaan bepalen en een passende opstelling voor het orkest gaan schetsen. Daarna moet alles in gang gezet worden om het ook daadwerkelijk te realiseren, daar gaat heel veel werk in zitten. Gelukkig zijn er achter de schermen vele handen die mij daarbij helpen, zoals stafmedewerker Anita Goedhart en designer Tom van Enckevort.” Ondanks dat Van Boxtel meer dan 25 jaar ervaring heeft, brengt een orkestfoto als deze een zekere spanning met zich mee: “De statieportretten zijn in mijn werk de grootste en meest uitdagende projecten; er mag niets fout gaan, je brengt niet zomaar weer 100 musici naar een afgelegen locatie.”

Van schoenen met flink profiel naar rokkostuum en jurk

Profielzolen

Het is altijd een hele toer om het hele orkest in concertkleding op de foto te krijgen. De weg naar de plek van de fotoshoot ligt vol keien en is moeilijk begaanbaar, daarom kregen de musici het advies om schoenen met profielzolen te dragen en – eenmaal op de plek van de fotoshoot aangekomen – hun schoenen daar te verwisselen. Maar de plek is magisch. “Als je in de mergelgroeve loopt heb je helemaal geen perspectief meer. Al je gevoel van hoogte en diepte verdwijnt”, vertelt projectleider Anita Goedhart van philharmonie zuidnederland. Simon van Boxtel maakte de foto die een prachtige onaardse sfeer uitstraalt. Tom van Enckevort van Studio Luidspreker maakte samen met zijn collega’s een aftermovie. Deze film is te bekijken via de link:

www.philharmoniezuidnederland.nl/orkestfoto

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant