‘Winkelcentrum De Voldijn in aanbouw, begin jaren '70.
‘Winkelcentrum De Voldijn in aanbouw, begin jaren '70. Waalres Erfgoed

Waalres Erfgoed: Winkelcentrum de Voldijn

Algemeen 734 keer gelezen

In de zestiger jaren veranderde de wijk De Voldijn langzaam maar zeker in een voor die tijd moderne woonwijk. Met vele woningen kwamen er ook voorzieningen zoals een RK kleuterschool, de Nuts-basisschool en de sporthal (1969). 

Ontwikkelingsmaatschappij Nederland N.V. had het voorstel om voor de in totaal elfhonderd woningen, een winkelcentrum van 1400m2 te bouwen maar de meeste Aalster winkeliers vonden dat te groot. Het resulteerde in een kleinschaliger project met een tiental verkooppunten. 

Het winkelcentrum heeft al vanaf het begin een supermarkt (de Centra, later C1000 en nu Jumbo) en een Chinees-Indisch restaurant. Verder waren er in de beginjaren onder meer een snackbar, een kapsalon en wat kledingwinkels. In jaren daarna en tot op heden bood het onderdak aan een flink aantal winkeltjes en dienstverleners. 

Lange tijd hadden middenstanders hun zaak aan huis. Wanneer de bel van de winkeldeur rinkelde, liep de winkelier vanuit de woning naar het winkelgedeelte. In dat opzicht was winkelcentrum De Voldijn een vroege aanzet naar de situatie zoals we die nu kennen: na zessen gaat de zaak op slot en de middenstander naar huis. 

De meer traditionele middenstand spreekt bij de meeste mensen veel meer tot de verbeelding en daardoor is er ook meer informatie over beschikbaar. Dat is duidelijk te zien aan de vele enthousiaste reacties op foto’s van oude winkelpanden die op Facebookpagina’s Aalst NB zoals het was en Waalre zoals het was worden geplaatst. 

Toch willen wij van Waalres Erfgoed een zo uitgebreid mogelijke inventarisatie maken van alle middenstand die de gemeente ooit heeft gehad; ook die van winkelcentrum De Voldijn. Alle informatie hierover (wie, wat, waar, wanneer en hoe), is daarom zeer welkom.
Graag ontvangen wij reacties via mail op:
 info@waalreserfgoed.nl

Uit de krant