In het Waalres Museum exposeren de komende maanden, de vele vrijwilligers van het museum.
In het Waalres Museum exposeren de komende maanden, de vele vrijwilligers van het museum.

‘Zie ons eens’ in het Waalres Museum

Algemeen 216 keer gelezen

WAALRE - De creatieve expressie van een aantal mensen die enthousiast als vrijwilliger hun bijdrage leveren aan Het Waalres Museum, is tentoongesteld in hun eigen museum. 

Het zijn de vrijwilligers die er mede voor zorgen dat het hele jaar door exposities van schilderijen, van zaterdag 26 november tot en met zondag 8 januari 2023 samen een tentoonstelling van hun eigen creatieve werkzaamheden in het Museum.

Schijnwerpers

Het Waalres Museum wordt geheel gerund door vrijwilligers, enthousiaste mensen die daar een groot deel van hun vrije tijd in steken. Een aantal van deze mensen is zelf ook flink creatief bezig. Het Waalres Museum wil graag laten zien wat haar vrijwilligers creatief waard zijn en wil ze hiermee bovendien eens anders in de schijnwerpers zetten. 
De tentoonstelling is aantrekkelijk door de diversiteit van de geëxposeerde werken, omdat iedere deelnemer zijn/haar eigen invalshoek heeft. De tentoonstelling bestaat uit een mix van schilderijen, keramiek, beelden in hout en steen, foto’s en textiele werken.

Platform

Het Waalres Museum stelt al jaren mensen uit de regio in de gelegenheid hun werk tentoon te stellen in haar gebouw, een Rijksmonument aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre. 
Het Waalres Museum heeft een intiem karakter en bevindt zich in de voormalige Linnenfabriek Swane, waarvan het oostelijk deel in 1861 gebouwd is als een fabriek voor linnen en pellen. In 1899 werd de fabriek uitgebreid tot de huidige vorm. In 1998 verwierf de Stichting Het Waalres Museum het gebouw, waarna restauratie volgde. In 2000 was de restauratie voltooid en werd het complex geklasseerd als rijksmonument.
Het Waalres Museum biedt een platform voor regionale kunstenaars en er zijn diverse exposities van hedendaagse kunst en van bijzondere particuliere verzamelingen.

Kerntaak

De kerntaak van Het Waalres Museum richt zich op het tentoonstellen en beheren van het industrieel en cultureel erfgoed van de gemeente Waalre, waaronder de Brabantia collectie (huishoudelijke artikelen), de Simplexcollectie (speelgoed en puzzels), de Kendix collectie (textiel) en een verzameling antiek damast uit de periode van 1550 – 1950. 
Bij het tonen van het industriële erfgoed wordt waar mogelijk een verbinding gemaakt met de actualiteit van huidige industriële activiteiten. Daarnaast ligt de nadruk op het organiseren en presenteren van tentoonstellingen door regionale kunstenaars en andere culturele activiteiten.

Voor scholen

Gekoppeld aan deze activiteiten verzorgt Het Waalres Museum een programma van industrieel erfgoed en cultuureducatie voor de leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Waalre.
Al deze activiteiten, het bestuurswerk, het inventariseren tot en met de presentatie in het museum, rondleidingen en baliewerk, en de educatie aan basisschoolleerlingen, wordt door vrijwilligers uitgevoerd.
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom.

Meer informatie

De expositie ‘Zie ons eens’ is te zien van 26 november tot en met 8 januari 2023 in Het Waalres Museum aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre. Het museum is telefonisch bereikbaar via: 040-221 69 85 en via e-mail: hetwaalresmuseum@gmail.com.
Openingstijden zijn woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon, kinderen jonger dan 14 jaar mogen gratis naar binnen.

www.hetwaalresmuseum.nl

Uit de krant