René Beusen voor het nieuwe pand aan de Anna Paulownalaan. (Foto: Connie Sinteur)
René Beusen voor het nieuwe pand aan de Anna Paulownalaan. (Foto: Connie Sinteur)

René Beusen, 40 jaar fysiotherapeut

Algemeen 179 keer gelezen

WAALRE - Het vak fysiotherapie heeft grote ontwikkelingen doorgemaakt. René Beusen van Fysiotherapie Beusen – Foudraine in Aalst-Waalre weet daar alles van. Dinsdag 8 februari is Beusen 40 jaar fysiotherapeut in Waalre. Veel veranderde in zijn vakgebied, maar het persoonlijk contact en een prettige werkrelatie met de cliënten is altijd gebleven. In mei 2020 verhuisde de praktijk naar Anna Paulownalaan 2. Helaas zonder feestelijke opening. Ook het 40-jarig jubileum van René Beusen kan door corona niet worden gevierd.


Door Wilma Stofmeel

In december 1981 studeerde Beusen af. Er waren weinig vacatures, een kwart van de afgestudeerden had nog geen baan, mail bestond nog niet. Beusen: “Ik fietste alle fysiotherapiepraktijken in Eindhoven en omgeving af en kwam uit bij de fysiotherapiepraktijk aan de Hortensialaan. In Waalre had ik een breed netwerk. Ik voetbalde bij VV Waalre, tenniste bij Eeckenrode en was jeugdprins bij de Keien geweest. Dat vond de toenmalige eigenaar wel gunstig en nam mij aan. In het begin had ik weinig uren in de praktijk en in de buitendienst op locatie. Later kreeg ik een oefenruimte in de kelder van het Laar bij de kapel, daar had ik veel ruimte en gaf de verpleegsters les in til-oefeningen. Op flat Eeckenrhode kreeg ik op de bovenste etage een kleine bediendenkamer, dat is inmiddels veranderd. Omdat ik nog weinig uren had bleef ik vaak wat langer bij de cliënt, dronk een kopje koffie en keek samen in fotoalbums. Zo leerde ik de familie goed kennen en kreeg een warme band met ze.”

“Met een cliënt ben ik, samen met mijn kinderen naar Madurodam gegaan. Hij was militair en liep met krukken. Om zijn schouders te ontlasten stelde ik hem voor een rolstoel te nemen, maar dat vond hij niet stoer. Bij Madurodam parkeerde ik de auto expres ver weg van de ingang, zodat hij wel in een rolstoel moest. Hij merkte hoe fijn het was om een rolstoel te gebruiken. Als ze moe waren mochten de kinderen om de beurt bij hem op schoot, dat zijn ze nooit vergeten.” 

Begintijd

In de beginjaren stond fysiotherapie in de kinderschoenen. Beusen: “Er was geen sprake van privacy. De cliënten werden in cabines, gescheiden door een gordijn, behandeld. De therapeut had weinig ruimte en het was heel gehorig. Iedereen kon meeluisteren wanneer iemand pijn leed, of lachte als er een mop verteld werd. Het werk bestond voornamelijk uit masseren en het gebruik van elektrotherapie of fysische therapie met warme of koude prikkels. Dat is nu heel anders. De behandelingen zijn nu vooral gericht op bewegen. Toen we de eerste keer 7 weken in lockdown gingen, gaf ik raamtherapie en behandelde de cliënten thuis. Dan stond ik in de tuin of op de stoep voor het raam en zij deden binnen de oefeningen. Tussendoor kluste ik, samen met het team, in de nieuwe praktijk waar iedere therapeut een eigen behandelkamer heeft.”

Pilot

Beusen heeft altijd bijscholing gevolgd en is actief binnen de fysiowereld. Hij is vooral gespecialiseerd in revalidatie bij schouders, heupen en knieën en geriatrische fysiotherapie. Zijn praktijk is kartrekker en een van de 15, die meewerken aan de pilot GLA:D® (Good Life with osteoArthritis: Denmark). Beusen: “Ik ben trots op dit project waarin knie- en heupartrose met oefeningen worden behandeld om operaties te voorkomen. De pijn wordt verlicht en de gewrichtsfuncties versterkt. Het wetenschappelijk programma wordt verder ontwikkeld door Fontys Hogeschool. Fysiotherapie ontwikkelt zich nog steeds. Deze 12 behandelingen zitten in het basispakket.” Beusen: “Ik ben trots op onze medewerkers, ze werken al lang bij ons, er is een fijne sfeer. Ik werk met plezier en heb een bijzondere band met mijn cliënten, voorlopig stop ik nog niet.”
Voor informatie over GLA:D®: www.fysiowaalre.nl/specialisaties/gla-d/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant