Het Vogelverschrikkerfestival kan na anderhalf jaar eindelijk weer doorgaan.
Het Vogelverschrikkerfestival kan na anderhalf jaar eindelijk weer doorgaan.

Vogelverschrikkerfestival gaat door

Algemeen 246 keer gelezen

VALKENSWAARD - Na anderhalf jaar coronaperikelen, met alle beperkende maatregelen van dien, breekt eindelijk weer een soort van lente aan. In ieder geval in Valkenswaard, waar de 12e editie van het Vogelverschrikkerfestival (VVF) plaatsvindt.

Naast het gebruikelijke hart van het festival, de expositie en de bruisende tent in het Van Bestpark, is deze keer ook Theater De Hofnar een centrum van VVF-activiteit. Tientallen vrijwilligers zijn nu al bezig om er weer een gedenkwaardige editie van te maken. Het basisrecept voor het Vogelverschrikkerfestival is langzamerhand wel bekend: om te beginnen natuurlijk de vogelverschrikkers, die blijk geven van de vindingrijkheid, het vernuft en de humor van hun makers. Verder tientallen optredens in de spiegeltent en op het buitenpodium. Kinderactiviteiten, zingen voor en met ouderen, er valt voor iedereen van alles te genieten. In Theater de Hofnar maar ook in café de Bel en Fantast is dit jaar van alles georganiseerd. Bovendien is het is er altijd goed van eten en drinken, maar vóór alles is er de typerende, ongedwongen Vogelverschrikkers-sfeer.

Dag van de makers

Het begint natuurlijk allemaal met de Dag van de Makers op zaterdag 23 oktober in het Van Bestpark. De expositie waar alles om draait. De oproep, gericht aan iedereen die hem maar horen wil, is vrij eenvoudig: bedenk en bouw een vogelverschrikker en beleef deze unieke dag samen met alle andere bouwers. Zonder vogelverschrikkers immers geen Vogelverschrikkerfestival. 

In de spiegeltent en op het buitenpodium vinden dagelijks vele muzikale optredens plaats, maar ook voor tal van andere activiteiten moet je in de tent zijn; voorlezen voor kinderen, lezingen, dans en meer. Op werkdagen is er steeds een wisselende, heerlijke exotische lunch, bereid door mensen uit verre vreemde landen. Buiten op het terrein staat een foodtruck, voor het eerst bemand door Valkenswaardse koks met dagelijks andere gerechten.

Nieuw

Nieuw en extra is het openingsbal op vrijdag 22 oktober. Ook dit jaar is er weer een wedstrijd voor de mooiste vogelverschrikker in de voortuintjes. Voor de jeugd zijn er veel activiteiten op verschillende locaties georganiseerd. Zoals gezegd is er naast het festivalterrein op het Van Bestpark ook het Theater De Hofnar aanwezig, zij krijgen tevens een centrale plek. 

De Hofnar biedt een warm nest aan tal van geweldige en verschillende activiteiten en voorstellingen. De Bubbeltjesbrunch vindt plaats op zondag 24 oktober. Een dag later is er de Senioren Meezingmiddag, sinds jaar en dag een vast programmaonderdeel. Een fijne, gezellige middag voor de wat oudere, “Valkeswirdse” mensen met presentatie van Piet Theus. Tijdig inschrijven (gratis) wordt aanbevolen. 

Ook nieuw is het Valkenswaardse Filmfestival op donderdag 28 oktober. De Avond van de Nachtegaal op zaterdag 30 oktober is net zo goed nieuw: een mooie, (zachte) meezing avond met fijne liedjes en een goede live band. Bijna alles tijdens het festival is gratis; door deel te nemen aan de betaalde programma onderdelen, steun je het festival. 

Op de laatste dag, zondag 31 oktober, is er tenslotte in de tent een groot slotfeest met de prijsuitreiking van de diverse onderdelen.

 Het volledige programma van het Vogelverschrikkerfestival is te veel om op te noemen, maar te vinden op de website van het Vogelverschrikkerfestival. Via die website kan iedereen zich ook inschrijven voor de activiteiten waarvoor dat nodig is; Ook de programma’s in Theater de Hofnar, De Bel en Fantast zijn hier te vinden. De 12e editie van het Vogelverschrikkers Festival gaat, met slecht enkele regels, gewoon weer door: Alle activiteiten - zowel op het VVF-terrein als in Theater De Hofnar - zijn te bezoeken op vertoon van QR-code, identiteitsbewijs en toegangsbewijs. 

https://www.vogelverschrikkerfestival.nu/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant