De flyer van de burgemeester waarmee je een gratis frietje kan halen.
De flyer van de burgemeester waarmee je een gratis frietje kan halen. Foto: Noortje de Vries

Een gratis frietje van de burgemeester

Algemeen 15 keer gelezen

Waalre - Een frietje gaat er bij de jeugd meestal wel in. Al helemaal als je het gratis kan krijgen. Je zou dus denken dat hun geluk niet op kon wanneer er een flyer door de brievenbus kwam waarin de burgemeester hun een frietje aanbood voor hun goede gedrag. Maar niet iedereen is enthousiast over de actie.

Door: Noortje de Vries

Maanden online les, geen naschoolse activiteiten of leuke uitjes. Jongeren hebben het, net als de rest van Nederland, niet makkelijk tijdens de lockdown. Er is niet veel te doen en met een avondklok kan er ’s avonds al helemaal niks meer ondernomen worden. Door de verveling kan ongewenst gedrag ontstaan, maar blijkbaar niet hier in Waalre. Waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer is trots op de jeugd omdat ze ondanks alles toch nog ‘lekker gaan’. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met jeugdwerk Dynamo en de politie een campagne opgezet ‘Ga je lekker?!’.

Met deze campagne krijgen alle jongeren tussen 12 en 24 jaar in Waalre een flyer thuis gestuurd waarmee ze een gratis frietje met saus of een broodje gezond bij een van de vijf plaatselijke cafetaria’s kunnen halen. Het is een kleine beloning voor het goede gedrag wat de jeugd heeft laten zien in tijden van de lockdown.

Brugwup en examen

Bij de familie Jansen is het een bijzonder schooljaar. Ze hebben drie tieners rondlopen in huis: een brugwup, een 4e jaar vwo-leerling en een examenkandidaat. Abel en Nova, de twee jongsten, hebben nu thuis les terwijl Yente wel op school mag zijn. Abel als brugwup vindt school op het moment niet heel leuk want hij mist het sociaal contact met zijn vrienden. Nova vindt het daarentegen juist wel fijn om thuis te zitten en spreekt nog vaak met vriendinnen af. Yente, de oudste, heeft nog mazzel van de drie: “Als examenkandidaat mag ik nog naar school. Daar ben ik heel erg blij om want zo heb ik nog wel gewoon contact met mijn vrienden en vriendinnen.”

‘Een online pubquiz had ik leuker gevonden dan een frietje’

‘Lullige actie’

Abel en Nova hebben al snel hun flyer ingeleverd voor een frietje. Nova: “Ik vond het wel een leuk idee en ik heb meteen met een vriendin een frietje gehaald.” Abel vond het ook wel leuk maar is toch iets minder enthousiast: “Een frietje is zo op en ik had liever iets gehad waar we langer van kunnen genieten.” Yente is de enige die de flyer nog niet heeft ingeleverd en met een goede reden: “Ik vind het een heel lief gebaar maar ik vind het ook een beetje lullig. Om ons op te vrolijken mogen we, in ons eentje, een frietje gaan halen. Er stond ook nog eens op dat er heel veel calorieën in zaten en dat je er minstens 50 minuten voor moet hardlopen of een uur moet fitnessen om het er weer af te krijgen. Lief, maar daardoor heb ik flyer wel weggelegd en ga ik hem denk ik ook niet gebruiken.” Yente had veel liever een online-activiteit gehad “Iets van een online pubquiz voor jongeren had ik leuker gevonden dan een frietje. Dan heb je toch nog iets te doen tijdens al dat thuis zitten met de avondklok.”

Uit de krant