Afbeelding

Elektrische auto?

Algemeen 86 keer gelezen

Elektrisch auto’s hebben geen uitlaat, maar ze dragen wel degelijk bij aan de uitstoot van kooldioxide (CO2) via indirecte emissie tijdens het opwekken van elektriciteit en bij de productie en recycling van de auto. De accu kan natuurlijk door groene stroom opgeladen worden, maar ook bij het maken van windmolens en zonnepanelen wordt CO2 uitgestoten.


Op verzoek van de Tweede Kamer hebben TNO en CE Delft de uitstoot van broeikasgassen vergeleken voor benzine, diesel, plug-in hybride en elektrisch auto’s (TNO 2014 R10665). Hierbij zijn zoveel mogelijk aspecten van de hele levenscyclus meegenomen. Voor benzine- en dieselauto’s gaat het niet alleen om productie en transport van brandstof, maar ook om productie, onderhoud en recycling van de auto. Bij elektrische auto’s gaat het om de productie en distributie van elektriciteit, en om productie, onderhoud en recycling van de auto met de accu. Voor plug-in hybrides zijn alle aspecten relevant.


Voor de vergelijking heeft TNO een aantal aannames moeten doen: het praktijkverbruik van auto’s (niet de opgave van de producent), het totaal aantal kilometers dat een auto kan rijden voordat die gerecycled moet worden, het laadgedrag voor een plug-in hybride, het percentage groene stroom dat voor het laden van de accu wordt gebruikt, enz. Dit levert een goed gemiddelde, al kan de realiteit in individuele gevallen natuurlijk sterk afwijken.
De conclusie van het onderzoek is dat een elektrische auto in totaal de minste CO2-emissie oplevert, ongeveer 35% minder dan een benzine-auto. Benzine- en dieselauto’s ontlopen elkaar hierin niet veel en de plug-in hybride ligt tussen de brandstof- en elektrische auto in. Door vergroening van de stroomproductie en technische voortuitgang kan dit in de toekomst nog beter worden. Elektrische auto’s leveren dus wel degelijk een positieve bijdrage aan het terugdringen van CO2, alleen nog niet zoveel als je misschien zou denken.

Lukas Leyten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant