Afbeelding

Twee keer goud voor Waalrenaren

Algemeen 79 keer gelezen

Terwijl de Olympische Spelen al weer achter ons liggen, gaan wedstrijden op wereldniveau nog door. Onlangs namen Tonny Benschop (54) en zijn partner Esther Lohuizen (57) deel aan master marathons kanoën in Brandenburg bij Berlijn. Op de Beelzsee werden ze samen wereldkampioen bij master marathon mix en Lohuizen behaalde nogmaals goud in de K2 klasse voor dames.

WAALRE - Benschop kanoot al ruim veertig jaar, in het begin op hoog niveau. Toen hij moest kiezen tussen topsport bedrijven of studeren, koos hij voor het laatste, maar hij bleef wel aan zijn conditie werken. Hij werd in Hengelo geboren en kwam voor zijn werk naar Brabant. Daar sloot hij zich aan bij de Eindhovense Kano Vereniging en is daar al twintig jaar trainer. “Ik train twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds. Wanneer ik clubleden train roei ik zelf naast hen mee, zo werk ik meteen aan mijn conditie. De club met honderdtwintig leden heeft al tien Nederlandse kampioenen voortgebracht. Kanoën op master niveau (vanaf vijfendertig jaar) gebeurt alleen in marathon en daar gaat het er heel sociaal aan toe. Senioren (achttien tot vijfendertig jaar) sprinten en dat is veel agressiever.”

Jaren geleden werden de wedstrijden nog op kanalen en rivieren gehouden. Dan kregen de roeiers te maken met sluizen en moesten ze het water uit, de kano op de schouder nemen, naar de andere kant rennen en terug het water in. Voor het publiek is dat niet interessant, je kon de wedstrijd alleen een stukje op een brug volgen, of je moest langs de kant meefietsen, wat Lohuizen in het begin ook deed. “Ik fietste telkens mee als Tonny meedeed aan een marathon, maar wilde op den duur ook weten hoe het was om zelf te roeien. Het is me goed bevallen en ik doe het nu twintig jaar op hoog niveau. Een van de mooiste marathons beleefden we in Denemarken. Het was een tocht van 120 km verdeeld over drie dagen. Dat was echt genieten.”

Aantrekkelijker

De marathons worden nu in banen gehouden, wat veel aantrekkelijker is voor het publiek om naar te kijken. “We roeien in rondjes, maar het ritueel van boot op de schouders nemen doen we nog steeds. Alleen deelnemers vanaf 65 jaar zijn er van vrijgesteld. Om in conditie te blijven en te werken aan de kort-lang functie gaan we ‘s zomers fietsen en in de winter zwemmen en langlaufen. In deze sport komen weinig blessures voor en je kunt die tot op hoge leeftijd blijven beoefenen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant