Bij de tafels van de clubs kunnen bezoekers modellen bekijken, vragen stellen en zien hoe modelbouwers aan het werk zijn.
Bij de tafels van de clubs kunnen bezoekers modellen bekijken, vragen stellen en zien hoe modelbouwers aan het werk zijn.

‘Juiste buzz op Scale Model Challenge’

Algemeen 75 keer gelezen

De modelbouwbeurs startte in 2007 met 10 standhouders. De beurs staat sinds jaren internationaal zeer hoog aangeschreven. De tiende editie van de Scale Model Challenge is groter dan ooit en voor het eerst, tweedaagse beurs.

Regio - “Een modelbouwbeurs moet boeiend zijn en de moeite waard om naar toe te gaan.” Aan het woord Robert Crombeecke, één van de oprichters van de Eindhovense Scale Model Factory, de modelbouwclub die de beurs jaarlijks organiseert. “Ik ging vroeger veel naar beurzen maar had altijd het idee dat het beter of anders kon. Het was eigenlijk altijd meer van hetzelfde. Samen met Roy Schurgers en Eric Jacobs die ik via de TWENOT kende (Tweede Nederlandse Organisatie van Tankhobbyisten, red.) zijn we gewoon begonnen met de beurs én de club.”

De eerste beurs in 2007 in de toenmalige Grafische School, was meteen een succes. “We hebben meteen een eigen website gemaakt en na tien e-mails was de geplande ruimte al vol. Belgische en Duitse modelbouwclubs die kwamen, waren vol enthousiasme. Zij omschreven het als ‘deze beurs heeft ambiance’, en dat was ook precies onze bedoeling.”

De beurs groeide door en daardoor werd de ruimte in de Grafische School te klein voor de ambities van de organisatie. In 2010 werd de overstap naar NH Koningshof in Veldhoven gemaakt. “Dat was spannend, we moesten heel wat meer gaan betalen voor de ruimte en we gingen voor het eerst entree vragen.” De verhuizing maakte het wel mogelijk om meer ruimte te creëren voor workshops en demo’s. ‘We nodigen altijd gasten uit die een grote naam hebben in de modelbouw en die publiek trekken.”

In de jaren na de verhuizing werd SMC elk jaar groter. Het eerste jaar werden er twee zalen ingericht, nu zijn bijna alle ruimtes in gebruik. De beurs is in de wereld van plastic modelbouw, figuurschilderen en wargaming uit gegroeid tot een van de meest toonaangevende modelbouwbeurzen en heeft internationaal een stevige reputatie opgebouwd. Dat blijkt ook wel uit de cijfers: er komen bijna 50 modelbouwclubs uit onder andere België, Frankrijk en Engeland, 250 standhouders uit de hele wereld van Korea tot Spanje en van Rusland tot Frankrijk. Er zijn ruim 88 inschrijvingen voor de wedstrijd en de verwachting is dat de bezoekersaantallen hoger zullen zijn dan in 2015. “Dat hebben we ook nodig want dat geld wordt weer in de beurs van volgend jaar geïnvesteerd.”
“Zeker hebben beurzen hebben bestaansrecht, bezoekers kunnen alles in het echt bekijken, de demo’s volgen en meedoen aan de workshops. En het sociale aspect natuurlijk. Met de social media is de wereld een stuk kleiner geworden maar het blijft leuk en interessant om mensen ‘in real life’ te ontmoeten en te spreken. En voor 2017 bedenken we wel weer iets verrassends waardoor de SMC nog meer bijzonder wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant