De winnaars Hans Weijs jr. en Bjorn Degandt in de Ford Fiesta R5 Mk II.
De winnaars Hans Weijs jr. en Bjorn Degandt in de Ford Fiesta R5 Mk II. Peter Kramer

Hans Weijs jr. en Bjorn Degandt winnen ELE Rally

Sport 238 keer gelezen

REGIO -  Vooraf werd gedacht dat de 57e ELE Rally een enorme spannende strijd zou worden tussen de verschillende R5/Rally2-auto’s. De concurrentie kon echter niet aanhaken bij een ontketende Hans Weijs jr en navigator Bjorn Degandt, die met hun Ford Fiesta R5 Mk II het complete veld declasseerden. 

Alleen Jim van den Heuvel (VW Polo R5) wist 2 snelste tijden te noteren. Een zeer constante Kevin van Deijne met navigator Hein Verschuuren gaven hun nieuwe Hyundai i20 Rally2 een keurig debuut met een 2e plaats en het podium werd gecomplementeerd door Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. Een verrassing was er in de 1e ELE e-Rally, waar Timo en Rebecca van der Marel de overwinning pakten na een zinderende ontknoping. Lokale held Jari van Hoof werd met zijn nieuwe navigator Colin Wils derde.

De rally

Nadat er onder grote belangstelling rond 11.15 uur het startsein was gegeven voor de 57e ELE Rally en diens nevenevenementen op het Kerkplein in Son, werden er in de eerste boucle (serie klassementsproeven tot aan de volgende service) meteen grote verschillen geslagen. Zo hadden Bob de Jong en Erik de Wild op KP3 (Spoordonk) een momentje waardoor ze een handvol seconden lieten liggen. Na de eerste boucle stond de directe concurrentie (Kevin van Deijne en Hein Verschuuren) reeds op 13,4 seconden en daar weer 14 seconden achter stonden Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. 

Tweede omloop

Na de 2e omloop van Strijpse Kampen, Wintelre en Spoordonk waren de verschillen alleen maar opgelopen. Alleen de top-3 stond nog binnen een minuut van elkaar, in onveranderde volgorde. Na nog een service werd Strijpse Kampen voor de 3e en laatste keer verreden en werd het tijd voor de twee afsluitende proeven Sint-Oedenrode en het altijd volgepakte Ekkersrijt. Ook hierin voorin de rally geen verrassingen.

In de ELE e-Rally was de tweede omloop een scherprechter. Zowel de leider in de e-Rally, Timo Schulz en Benedikt Preissmann, als de nummer 2, Max Reiter en Lina Meter, vonden hier hun Waterloo waardoor Timo en Rebecca van der Marel de leiding in de schoot geworpen kregen. Die gaven ze niet meer uit handen en zo werd de eerste e-Rally in Nederland ook gewonnen door een Nederlandse equipe.

ELE Shortrally en Historic

De winnaars bij de 6e ELE Shortrally werden Ramon van de Lindeloof en Willem Vissenberg met hun Honda Civic. De tweede plaats was voor Bart Geerdink en Jeroen de Vos die steeds meer voeten aan de grond krijgen met hun prachtige Peugeot 106 Maxi. Derde werden Adri en Michelle Moree met de Mitsubishi Evo VI.
De 4e ELE Historic Rally werd een prooi voor Gert Bakkers en Teun van Dal met de waanzinnige Ford Escort RS Cosworth die een voorsprong van ruim 2 minuten hadden op Wouter Koenderink en Kevin Wever met de BMW 3.0 CSL. Marcel Ludwig en Manon Los werden voor Audi Sport Veghel derde met hun Audi A1 Quattro.

Ale uitslagen zijn te vinden op: www.elerally.nl

Uit de krant