
Boerenbruidspaar verlegt grenzen
Algemeen 461 keer gelezenWAALRE - Op zondagmiddag 5 november opende Boerenbruidspaar Yolanda en Wim Stofmeel, samen met bruidsmeisjes Evy en Saar van Versendaal, het carnavalsseizoen. In het verleden waren de onechte bruidsparen inwoners van Waalre. Wim en Yolanda verleggen de grens van Ballengat en Keiengat naar Dwèrsklippelgat, ook wel bekend als Nuenen. Daar brengen ze de boodschap uit Waalre: ‘Veur ouwverwetste leut en gein moet-e bij onz’ Boeren Bruiloft zijn’!
Door Wilma Stofmeel
Bruidspaar Wim en Yolanda zijn maatjes door dik en dun. Jarenlang waren ze samen betrokken bij de ponyclubs waar hun dochters lid van waren. Zoals overal dreven de clubs op bereidwillige ouders, wat soms heel intensief was wanneer er wedstrijden gereden werden.
De Riefels
Daarnaast waren zij lid van carnavalsvereniging de Riefels op het Eeneind. Yolanda droeg zorg voor de dansmarietjes, daar zaten beiden dochters ook bij. Yolanda Stofmeel: “Het was een hele leuke tijd, vooral toen ik een jaar prinses mocht zijn. Toen Leo Leijten prins werd vroeg hij of ik zijn prinses wilde zijn, nou dat wilde ik graag. Het werd een onvergetelijk jaar.”
Wim was tijdelijk secretaris bij de Riefels, tenminste dat was de bedoeling. Wim Stofmeel: “Ik was van plan de vereniging alleen even vooruit te helpen, maar ben toen blijven hangen. Het was een hele mooie tijd, maar ook intensief. Wij maakten gouden tijden mee, we hadden veel jeugd en werden goed gesponsord. Op zaterdag deden we mee aan de optocht in Eindhoven, op zondag aan de optocht in Nuenen. Op maandag was er kindercarnaval en op dinsdag sloten we af met de playbackshow. En dan had je nog de nodige bezoeken aan andere verenigingen. Helaas bestaan de Riefels niet meer. We kregen geen nieuwe aanwas, leden vielen door ziekte en andere oorzaken af. Het bestuur besloot de stekker er uit te trekken. De Vrienden van de Riefels bestaan nog wel, die verzorgen jaarlijks de kindermiddag. We hebben aan die carnavalstijd vrienden voor het leven overgehouden.”
Carnavalskriebels
Yolanda Stofmeel: “Een tijd lang deden we niet aan carnaval, maar toen we de Boerenbruiloft van Wims broer Louis meemaakten en zagen hoe daar carnaval wordt gevierd, kregen we toch weer de kriebels. Sindsdien zijn wij ook lid. De Boerenbruiloft heeft een programma dat veel beter bij ons past. Om de twee jaar doen we met de Boerenbruiloft mee aan de modeshow in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Wim loopt daar dan rond als figurant en maakt ondertussen foto’s, ik loop dan mee in de modeshow. Onze kleindochters Saar en Evy komen uit Genderen, daar wordt geen carnaval gevierd, dat vieren wij met ze in Nuenen. Nu verheugen ze zich er op om met ons en de familie bij de Boerenbruiloft Aalst Waalre carnaval te vieren.”
De Boerenbruiloft
De boerenbruiloft is een gespeelde bruiloft. Het is een van de Nederlandse carnavalstradities in met name Limburgse, Noord-Brabantse en Gelderse plaatsen.
De traditie van de onechte boerenbruiloft tijdens carnaval stamt uit de 16e eeuw. In 1582 verbond de Saksische keurvorst August in Dresden een boer en een boerin in de onecht. De adellijke stand speelde de rol van de boeren en de boeren waren de heren. Het omkeerritueel was indertijd het wezen van carnaval. In 1731, toen talrijke carnavalsgasten naar Bonn kwamen voor het hof van de keurvorst, werden de carnavalsfestiviteiten afgesloten met een boerenbruiloft op het platteland.
Wanneer en hoe de boerenbruiloft naar Nederland kwam is niet bekend.
(Bron: Wikipedia)