Anneke: "Je bent je hele leven onderweg."
Anneke: "Je bent je hele leven onderweg." Connie Sinteur

‘Met yoga ben je je hele leven onderweg’

Algemeen 976 keer gelezen

WAALRE - Deze maand vierden de cursisten van Anneke Veldkamp dat zij 40 jaar yogales geeft. Yoga betekent verbinden, de balans vinden tussen alle uitersten in het leven. Voor Anneke betekent dit dat je leeft in het nu en altijd onderweg bent. Het mooie magazine dat ze van haar cursisten cadeau kreeg, met herinneringen en lieve berichten, is tekenend voor de sfeer die er in haar yogaklas heerst. Of ze nu 30, 50 of 94 oud jaar zijn, man of vrouw, iedereen volgt haar lessen met aandacht. Uit alles spreekt de liefde die Anneke heeft voor haar vak.

Door Wilma Stofmeel

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en is een oud Indiaas woord. Het is een filosofie en leefwijze. Bij Anneke zat dit al in haar leefwijze. 
“Ik las vroeger met veel interesse over de filosofie achter yoga. Daarom ben ik de opleiding tot yogadocent gaan volgen. In de afgelopen veertig jaar heb ik veel aan bijscholing gedaan voor ruggen, knieën en ademhalingstechniek en filosofie. Yoga is een bewustwordingsproces waarin je zoekt naar de balans bij de tegenstellingen in je dagelijkse leven. Je leert dat het niet belangrijk is wie of wat je bent, maar dat je weet dat jij bent en niet meer dan dat. Mensen houden je een spiegel voor, vooral kinderen, die zijn heel open en eerlijk. Yoga leert je iedere dag opnieuw te beginnen en dat leven grenzeloos is.”

Veertig jaar lesgeven

In die veertig jaar heeft Anneke overal in de regio les gegeven. Haar groepen zaten altijd vol. Nu geeft ze alleen nog les in De Pracht. Net als veel andere dingen waren yogalessen onderhevig aan golfbewegingen, maar bij Anneke speelde dat niet. 
“Ik geef authentiek yogalessen. Alles wat wij denken en meemaken heeft invloed op je lijf. Er waren jaren dat ik voor zwangeren vanaf drie maanden, zwangerschapsyoga gaf aan echtparen. Ik was de enige in de regio. Dat deed ik in kleine groepjes. De cursisten leerden zich bewust te worden van de veranderingen in hun lijf en in hun leven. Er zitten nog steeds mannen en vrouwen en daar de kinderen weer van, bij mij op les.”

Anneke gaat een paar keer per jaar op retraite. Dan gaat zij zes dagen een klooster in. “Ik trek me terug in de stilte. Er wordt helemaal niet gepraat. Wanneer je toch iets wilt delen, vraag je een gesprek aan met de leraar. Ik kom rijk van zo’n week terug.”

Stilte

 Anneke vervolgt: “Stilte is ook belangrijk in mijn lessen. Mensen vinden het vaak moeilijk om stil te zijn. We beginnen de les met stilte en eindigen met de ontspanningsoefening in stilte. Stilte heeft zoveel kracht, brengt je terug naar je bron. Toch is er ook ruimte om met elkaar vreugde of verdriet te delen en dat gebeurt dan ook weleens. Bij yoga leer je tijdens de oefeningen los te laten, los in je lijf is los in je geest. Leef van dag tot dag, van ogenblik naar ogenblik. Heb geen verwachtingen en geen verlangens, maar ben tevreden met wat is. Denk alleen maar ‘ik ben’. Het magazine met hele persoonlijke teksten dat ik van mijn cursisten cadeau heb gekregen, had ik niet verwacht en is een mooi cadeau. Ik kijk met dankbaarheid terug op al die jaren dat ik dit doe.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant