Het vastschroeven van het boomplank-plaatje.
Het vastschroeven van het boomplank-plaatje. Yvonne Leijten

Bankje 100 jaar Waalre in gebruik genomen

Algemeen 664 keer gelezen

WAALRE - Begin maart van dit jaar werkten de vijf basisscholen uit Waalre mee aan het inzamelen van plastic afval. Dat afval was voor een bijzonder doel bestemd, namelijk om er een recycled boombankje van te maken, dat voor Het Huis van Waalre zou komen te staan. 

Door Wilma Stofmeel

De inzameling was een groot succes. De leerlingen vonden het vooral leuk dat ze zelf het proces van het tot stand komen van de onderdelen mochten meemaken. Op dinsdag 9 mei was het dan zover, de tijd van de onthulling. ‘s Middags om één uur stonden, in de stromende regen, leerlingen van de basisscholen uit Waalre, leden van IVN Natuurwerkgroep Waalre, de burgemeester en wethouders en vele belangstellenden klaar, om het jubileumbankje officieel in gebruik te nemen.

Bedankje burgemeester

Burgemeester Oosterveer bedankte de leerlingen van de basisscholen dat ze goed geholpen hadden met het inzamelen van het plastic. Hij hoopte dat de kinderen er ook iets van hebben geleerd. Burgemeester: “Met behulp van schoolkinderen heb ik op 15 maart deze lindeboom geplant, ter gelegenheid van 100 jaar Waalre. Zo heeft Waalre een nieuwe ontmoetingsplek.” Hierop meldde zich meteen een meisje met de woorden “Ik zit hier ook altijd buiten te wachten voordat ik aan de beurt ben met mijn gitaarles.” Wat de burgemeester goed vond om te horen.

Heel experiment

Kunstenaar Kees van den Boogaart bedankte de kinderen ook voor de hulp en benadrukte waarom het belangrijk is om goed voor het milieu te zorgen. Voor hem, collega Susanne van Hees en een aantal jonge kunstenaars, was het de eerste keer dat ze een zeskantig kunststofbankje hebben gemaakt. Kees van den Bogaart: “Dit was voor ons een heel experiment. Gewone rechttoe rechtaan- bankjes zijn er al in kunststof, maar deze vorm, een bankje rondom een boom dat is nieuw. Het kostte dan ook meer tijd dan we dachten. Er zitten heel veel uren in de balken. Er zijn speciale steunen gemaakt. De hoeken zijn ook allemaal van kunststof, die zijn 3D geprint. We zijn heel blij dat het bankje goed is gelukt.”

Honderd bomen

Tot slot sprak Peter Bleijs, namens IVN Natuurwerkgroep Waalre een bedankje uit. In de eerste plaats bedankte Bleijs dat hij iets mocht vertellen over de actie van IVN; ‘Vier 100 jaar Waalre met een jubileumboom’. 
Peter Bleijs: “Voor IVN Natuurwerkgroep Waalre vinden we het planten van één jubileumboom bij een 100-jarig jubileum wat mager. Bij een eeuwfeest horen honderd bomen. Daarom gaan we campagne voeren om met behulp van de inwoners gratis honderd Gele Kornoelje-bomen in de voor - of achtertuin van de Waalrenaren te planten. De gele Kornoelje is een inheemse boom die, met zijn gele bloemen in het vroege voorjaar en ovale rode steenvruchten, heel waardevol is voor vogels en vlinders. Vanaf 15 juni kunnen mensen zich via onze website inschrijven. Medio november kunnen de bomen worden opgehaald. Laten we allemaal een jubileumboom in de tuin planten.”

Vanaf 15 juni inschrijven voor een gratis Gele Kornoelje via het IVN

Na deze woorden werd het bankje officieel in gebruik genomen doordat burgemeester Marcel Oosterveer, met Peter Bleijs en Kees van den Boogaart, samen een herinneringsplaatje op de rugleuning vastschroefden.

Meer informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/valkenswaard-waalre/waalre100bomen

Vrnl: Kees van den Bogaart, burgemeester Marcel Oosterveer, Suzan van de Goor-Gelens, Peter Bleijs en Peet van de Loo
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant