Leerlingen planten de boompjes met hulp van het IVN en Brouwers Groen
Leerlingen planten de boompjes met hulp van het IVN en Brouwers Groen Jurgen van Hoof

Lindeboom en een eigen stukje bos

Algemeen 220 keer gelezen

WAALRE – Geen saaie reken- of taalles, maar de handen uit de mouwen steken en bomen planten. Dat stond woensdag 15 maart op het rooster van 187 kinderen uit groep 8 van de basisscholen van Waalre. Samen met IVN Waalre maakten deze kinderen tijdens de jaarlijkse Boomplantdag de gemeente een stukje groener. 

Dit gebeurde op veld ‘De Meeris’ nabij ’t Gat van Waalre. Na ruim 1000 bomen te hebben geplant, werd aan het einde van de ochtend samen de jubileumboom voor het 100-jarig bestaan van de gemeente onthuld. 

In de stralen van een heerlijk lentezonnetje ging een groep enthousiaste IVN-vrijwilligers woensdagochtend aan de slag. Een voor een kwamen de groepen 8 langs om hun handen vies te maken. Inge van de Goor-Bouman, namens IVN Waalre: “De meeste kinderen zijn tegenwoordig iets bewuster met de natuur en het klimaat bezig. Daarom is het zo bijzonder dat ze met ‘hun boompje’ bijdragen aan een betere leefomgeving. Met de juiste onderlinge samenwerkingen en verbindingen zorgen we ervoor dat de lucht in onze gemeente iets schoner wordt.” Van de 1000 bomen is het nog even afwachten hoeveel er overleven. “De natuur selecteert op basis van ‘the strongest of the fittest’. De boompjes met het beste aanpassingsvermogen groeien door en vormen op den duur een bos.”

De jaarlijks terugkerende Boomplantdag levert altijd blije, tevreden snoetjes op. Zo gaf een van de leerlingen aan nog eens op zijn fiets terug te gaan om zijn boom liefdevol water te brengen. “Dat is waar wij het voor doen!”, aldus Inge namens de opgetogen club van vrijwilligers van IVN Waalre. Voor iedere groep werd de Boomplantdag – na het harde werk – afgesloten met het drinken van een Lindebloesem-thee (vaneen boomsoort die zij net zelf geplant hebben) en het krijgen van een houten liniaal als herinnering.

Lindeboom onthuld voor 100 jaar Waalre

Na deze intensieve ochtend werden de vrijwilligers van IVN Waalre, samen met een aantal basisschoolleerlingen, opgewacht bij het Huis van Waalre. 
Daar stond Brouwers Groen die ook de Boomplantdag bij De Meeris begeleidde – al samen met burgemeester Oosterveer en wethouder Van de Goor -Gelens klaar om de Jubileumboom (Lindeboom) ter ere van het 100-jarig bestaan van de gemeente te onthullen. Met veel plezier werd ‘het laatste stukje’ van de boom geplant.

Donderdag 30 maart wordt deze centrale ontmoetingsplaats verrijkt met een bankje, gemaakt van gerecycled plastic. Een project dat ook door de Waalrese basisschoolleerlingen is opgepakt. 
Zo draagt Waalre100 met IVN Waalre bij aan een stukje duurzame toekomst en bewustwording bij de Waalrese basisschoolleerlingen.

Burgemeester Marcel Oosterveer en de leerlingen planten de lindeboom bij Het Huis van Waalre

Uit de krant