Afbeelding
Bert Jansen

Aalsternaar begeleidt toch van 200 km

Algemeen 398 keer gelezen

AALST - Sergeant-majoor Raimondo Bogaars uit Aalst is gewend om marsen te lopen. Maar deze zogeheten fysieke verplaatsing is wel bijzonder: hij begeleidde deze week maar liefst 21 studenten van Summa Veiligheid tijdens een tocht van maar liefst 200 kilometer door het zuiden van het land.

Raimondo Bogaars uit Aalst is geen onbekende in de regio. Als voorzitter en secretaris van de stichting Erfgoed 40-45 Valkenswaard en Waalre is de sergeant-majoor actief in de bewustwording over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vanuit die functie heeft hij ook de militaire begraafplaats in Valkenswaard geadopteerd. Bogaars vindt het belangrijk om jongeren bij dit onderwerp te betrekken. Zo adopteerden enkele jaren geleden Valkenswaardse scouts, met zijn steun, een oorlogsgraf.

Summa Veiligheid

Door Defensie is de Aalstenaar gedetacheerd bij Summa Veiligheid in Eindhoven. Hij geeft daar samen met een aantal collega’s als senior instructeur les bij de afdeling Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Als de jongeren deze opleiding hebben afgerond, kunnen ze doorstromen naar bijvoorbeeld het leger.

Invictus Games

Vanuit de instructeursrol organiseerde Bogaars vorig jaar een bezoek aan de Invictus Games in Den Haag. Dit evenement inspireerde studenten Ruben Lindenhovius (19) uit Eindhoven en Sterre van den Boogaard (20) uit Helmond iets te doen voor veteranen. Dat leidde uiteindelijk tot de sponsorloop Boots on the Ground. Deze week lopen 21 VeVa-studenten van het Zeeuwse Nieuwdorp naar het 200 kilometer verderop gelegen Eindhoven.
Militair instructeur sergeant-majoor Raimondo Bogaars is blij met het initiatief. “Ik vind het heel mooi dat dit initiatief van de jongeren zelf komt.” Daarom sprak hij ook zijn netwerk bij Defensie en veteranen aan om de mars soepel te laten verlopen.

De Ouwestomp

Zo regelde hij enkele voertuigen van Defensie die de jongeren maandag naar het Veteranenmuseum in Nieuwdorp in Zeeland brachten. Ook zorgde hij voor slaapplaatsen op een militair vliegveld en koken morgen (donderdag, red.) veteranen in het Veteranen Ontmoetings Centrum Ouwestomp in Den Bosch, een maaltijd voor de jongeren.

Met Boots on the ground zamelen de studenten geld in voor de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit (OVA). Ze willen ook aandacht vragen voor problemen waarmee veteranen kampen, zoals PTSD/PTSS. “In Den Haag zijn we erg onder de indruk geraakt van de verhalen van de veteranen”, vertelt studente Van den Boogaard. 

200 kilometer

In overleg met docent sergeant-majoor Raimondo Bogaars besloten de studenten een mars van maar liefst 200 kilometer op poten te zetten. “Ik heb de jongeren in contact gebracht met de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit (OVA) in Doorn”, vertelt hij. “Ze zijn zo blij met de sponsorloop dat ze hun medewerking aan het project verlenen.” 

De stichting OVA is blij met het initiatief van de Eindhovense VeVa-studenten. Secretaris Christa Oppers-Beumer: “Het is geweldig dat de studenten zelf een activiteit opzetten om daarmee geld in te zamelen voor veteranen en hun families. Het meest waardevol is echter het feit dat ze hiermee respect tonen en aandacht vragen voor alle veteranen. De waardering die daar uit spreekt is hartverwarmend en juist in deze roerige tijden een voorbeeld voor velen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant