Na een heftige periode door de coronapandemie, start Aart de Wilde nu ook in Tilburg.
Na een heftige periode door de coronapandemie, start Aart de Wilde nu ook in Tilburg.

Aart de Wilde: ‘Alsof ik nooit weg ben geweest’

Algemeen 294 keer gelezen

WAALRE - Aart de Wilde (34), huiswerkbegeleider met zijn basis in Waalre, koestert warme herinneringen aan zijn studententijd in Tilburg. Hij studeerde af als geschiedenisdocent, maar kwam in de huiswerkbegeleiding terecht. Na de pandemie, waarbij zijn bedrijf bijna kopje onder ging, gaat hij terug naar de plek waar de liefde voor het vak ontstond.

Hij keek er naar  uit. “Mijn eerste vestiging was dan wel in Waalre, maar hier op Stappegoor is het eigenlijk begonnen. Mijn liefde voor het overdragen van kennis.” Na het afstuderen stond hij aanvankelijk in Eindhoven voor de klas. “Maar dat was minder dan in mijn dromen.” Een huiswerkbegeleidingsbedrijf trok zijn aandacht. “Dat leek me leuk, leerlingen van het voortgezet onderwijs één op één begeleiden.” En dat was het ook. Maar beetje bij beetje begon het te kriebelen. “Ik ben een beetje eigenwijs. En ik vond het soms wel erg lastig.” Tot zijn vriendin 6 jaar geleden voorstelde voor zichzelf te beginnen. “Eigenlijk ben ik zo in het ondernemerschap gestrompeld. Maar het past het bij mij. Het uitdenken van een plan, het organiseren, het bouwen. Dat ben ik.” En zo ontstond De Wilde Huiswerkbegeleiding. 

Pandemie

De huiswerkbegeleider had na de opening van zijn eerste zaak in Aalst niet te klagen over klandizie. Het ging zo goed dat hij in 2019 besloot om aan de Markt in Eindhoven een tweede vestiging te openen. “Ik droomde zelfs over begeleiding van hbo- en universitaire studenten. Dat plan lag ook gereed voor uitvoering”, vertelt hij. Maar de verf op de gevel van het Eindhovense pand was nog niet droog of de pandemie sloeg in alle hevigheid toe. “Dat was een heftige tijd. De leerlingen bleven door corona massaal thuis. We probeerden ze online te begeleiden. Dat ging op zich goed, ik heb wel iets met automatisering, maar eerlijk is eerlijk, persoonlijk contact is toch anders. En juist dát, de intensieve begeleiding, dat is één van onze sterke punten.” Omdat het saldo van zijn bankrekening tijdens corona angstvallig snel zakte, probeerde De Wilde een overbruggingskrediet bij een bank te krijgen. Hij kreeg nul op het rekest. En zat met de handen in zijn haren. “We kwamen niet aanmerking voor coronasubsidie. De reddende engel bleek dichterbij dan gedacht. “Gelukkig was familie bereid om financieel bij te springen.”

Koningskoppel

Toen de pandemie op zijn retour bleek, was één ding duidelijk voor Aart de Wilde. “Ik ben echt goed in het begeleiden van leerlingen. En het bouwen van een bedrijf zit ook in mijn bloed. Maar ik ben geen financiële man.” Om zijn investeringen van de afgelopen jaren veilig te stellen, De Wilde was ondertussen de trotse vader van een ‘koningskoppel’ (zoon en dochter), haalde hij een compagnon binnen. Dit zodat De Wilde kon nadenken over de toekomst van het bedrijf. “Want één ding was helder: we moeten een bredere basis krijgen om ons werk in de toekomst te blijven doen”, zegt De Wilde. Dus stelde hij in nauw overleg met de nieuwe compagnon een uitbreidingsplan op. Op een shortlist stonden drie Brabantse steden: Helmond, Tilburg en Den Bosch. “Tilburg won de strijd met glans, ik heb door mijn studie een zwak voor de stad. Dat is verklaarbaar. Maar ik heb ook marktonderzoek gedaan. En gezien het grote aantal middelbare scholen in Tilburg en omgeving is ruimte voor een persoonlijke huiswerkbegeleider zoals wij.”

Spoorlaan

Ondertussen is het pand aan de Tilburgse Spoorlaan zo goed als ingericht. De campagne loopt. Aart is er klaar voor. “En weet je wat het mooie is?”, vraagt hij. “Ik ga de leerlingen hier zelf begeleiden. Ik ben weer elke dag in Tilburg. Het voelt heel vertrouwd.”
www.dewildehuiswerkbegeleiding.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant