Nicole Martens, Wendy Canters, Annelies Penders en Alette ter Bogt (vlnr) vinden Stoptober belangrijk.
Nicole Martens, Wendy Canters, Annelies Penders en Alette ter Bogt (vlnr) vinden Stoptober belangrijk.

Stoptober: ‘Samen 28 dagen niet roken’

Algemeen 198 keer gelezen

WAALRE - Gemeente Waalre is bezig met het uitvoeren van het preventieakkoord ‘Gezond Waalre’. Het verminderen van het aantal rokers is een doel van dit akkoord. Op 1 oktober start Stoptober, dat er mooi bij aansluit. 

Stoptober is een landelijke actie die mensen uitnodigt om samen met andere Nederlanders te stoppen met roken. Je kunt alleen of samen meedoen, maar je kunt ook familie of vrienden vragen om je te helpen bij het stoppen.

Jonge ouders

Verloskundigen Annelies Penders en Nicole Martens, en Wendy Canters en Alette ter Bogt jeugdverpleegkundigen, werken in Waalre. Zij zien in de praktijk dat roken negatieve gevolgen heeft op de zwangerschap en daarna op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom staan zij achter de landelijke actie Stoptober. Het is makkelijker om samen met anderen te stoppen. De uitdaging is om in oktober 28 dagen rookvrij te blijven. Wie namelijk meer dan 28 dagen achter elkaar niet heeft gerookt, heeft 5 keer meer kans om het vol te houden. 

Zwangerschap en roken

Verloskundige Annelies Penders, van verloskundigenpraktijk Vivre, vertelt dat de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen groter wordt als ze stoppen met roken. Dit is iets om rekening mee te houden, zeker nu vrouwen gemiddeld pas rond hun 30e hun eerste kind krijgen. Bij roken tijdens een zwangerschap vernauwt de nicotine de bloedvaten in het lichaam, waardoor er ook minder zuurstof en voedingsstoffen bij de baby terechtkomen. Ook in veel e-sigaretten zit nicotine. Door roken kan de baby te vroeg geboren worden of een laag geboortegewicht hebben. Niet-roken zorgt voor een sterkere baby en niet-rokers hebben gezondere longen wat helpt tijdens de bevalling met een goede ademhaling.

Kinderen en pubers

“Het is belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien”, zegt Wendy Canters, jeugdverpleegkundige van GGD Brabant-Zuidoost. 
Kinderen ademen de rook van anderen in, het zgn. meeroken. Vooral voor jonge kinderen betekent rookvrij opgroeien dat zij minder kans hebben op benauwdheid en keel- en oorpijn. Daarnaast verkleint niet-roken waar je baby bij is, de kans op wiegendood.
Kinderen kijken naar hun omgeving en doen graag volwassenen na. Dat geldt ook voor roken. Het is daarom belangrijk dat volwassenen hen het goede voorbeeld geven. Natuurlijk gaan vrienden en vriendinnen steeds meer invloed hebben op het gedrag van jongeren, maar het voorbeeld van ouders blijkt meer invloed te hebben dan zij vaak denken.
Jongeren vertrouwen er op dat ze nog makkelijk kunnen stoppen met roken. In de praktijk is dit helaas niet zo. Hoe jonger je begint, hoe groter de kans dat je verslaafd raakt.

Stoptober app 

In de gratis Stoptober app kun je bijhouden hoeveel sigaretten je niet meer hebt gerookt. Of hoeveel geld je hebt bespaard door geen sigaretten te kopen. Ook kun je steun of afleiding krijgen op een moeilijk moment.
Stoptober is te volgen via sociale media. Zo kun je gratis in contact komen met coaches en andere stoppers. Je kunt je aanmelden via Stoptober.nl

Vragen?

Met vragen over Stoptober kan je terecht bij Tineke Meeldijk, gezondheidsmakelaar van GGD Brabant-Zuidoost, secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl.
Met vragen over roken en zwangerschap of opvoeding kan je terecht bij je eigen verloskundige of de jeugdgezondheidszorg van GGD Brabant-Zuidoost, via jgzwaalre@ggdbzo.nl of 088-0031100.

Uit de krant

Uit de krant