Riwan El Moussaoui van Dynamo Jeugdwerk – Lumens heet ook jongeren uit Waalre welkom bij Social Friday. (Foto: Connie Sinteur)
Riwan El Moussaoui van Dynamo Jeugdwerk – Lumens heet ook jongeren uit Waalre welkom bij Social Friday. (Foto: Connie Sinteur)

Jeugdwerk voor en door jongeren

Algemeen 104 keer gelezen

AALST-WAALRE - Sinds 2014 is Dynamo Jeugdwerk – Lumens, actief in Aalst-Waalre. De doelstelling van jeugdwerkers is om jongeren vanaf 7 tot 27 jaar te begeleiden naar zelfredzaamheid, en om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. Dat gebeurt met workshops en activiteiten die inspireren, of met de jongeren activiteiten te ontwikkelen die ze zelf voorstellen. In de week van de Ontmoeting van 29 september tot en met 6 oktober wordt er landelijk aandacht besteed aan het thema Eenzaamheid. 

Door Wilma Stofmeel

Ridwan El Moussaoui trad in 2020 bij Lumens Jeugdwerk aan. Hij had genoeg plannen, maar die moesten al snel op een laag pitje worden gezet dankzij corona. Ridwan: “We hebben een brede doelgroep en ik wilde graag met de ILW methode (Inspireren, Leren, Werken) aan de slag. Maar dat was moeilijk want alles was dicht, er waren geen mogelijkheden om samen te komen. De oudere jeugd hing meer op straat. Drie avonden in de week maakte ik een rondje in de wijk om een praatje te maken, kijken of ergens hulp voor nodig is, of waar behoefte aan was. Ik kom zelf uit zo’n doelgroep en maak gemakkelijk contact met ze.”

“Wanneer het kon organiseerden we met jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar op dinsdagmiddag na school freerunning. Een sport waarbij een renner straatmeubilair, auto’s en obstakels op straat als hulpmiddel gebruikt om met acrobatiek een parcours af te leggen. Daar huurden we sporthal de Pracht voor. Een andere keer speelden we ‘Real live fortnite’. Fortnite is een computerspel en in Real live fortnite wordt het in het echt nagespeeld. Dat deden we op op de voetbalvelden van DVS. De jongeren kregen laserguns en er werd een parcours aangelegd met springkussens om de niveaus aan te geven en om zich te verstoppen. Er werden verder nog lessen in DJ platen draaien in de Pracht gegeven.”

Kwetsbare groep

Er is een toename van eenzaamheid onder de jongeren, het is een kwetsbare groep. Daar is vooral behoefte aan sociale contacten. Tijdens corona hadden jongen geen werk, geen bijbaan. Het verenigingsleven was weg, wat restte was thuis zitten. Daar hebben ze nog steeds last van. Ridwan: “We willen jongeren het gevoel geven een eigen plek te hebben. Een plek waar geen andere gebruikers zijn, die ze naar eigen wens kunnen invullen. Geen keurig net gebouw, maar een eigen home. In Eindhoven heeft een jeugdcentrum zijn plek gevonden in een leegstaande kantine. Het zou mooi zijn als de jongeren in Waalre ook zo’n plek vinden waar ze zich thuis kunnen voelen en het zich eigen kunnen maken. In Eindhoven loopt het project Join Us, een project tegen eenzaamheid. Eens in de twee weken kunnen jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar elkaar in Wijkcentrum ‘t Slot ontmoeten. Er worden dan activiteiten ondernomen.”

Social Friday

In de Week van de ontmoeting wordt op vrijdag 30 september voor jongeren van 12 t/m 30 jaar, van 18:00 tot 22:00 uur Social Friday georganiseerd in ‘t Slot op het Kastelenplein in Eindhoven. Er is eten, goede muziek en jongeren krijgen de gelegenheid met elkaar kennis te maken. Ook Waalrese jongeren zijn hier van harte welkom. Aanmelden is verplicht via https://www.socialfriday.nl De activiteit van Dynamo Jeugdwerk – Lumens vind je ook op de Sociale Gids Waalre onder https://www.socialegidwaalre.nl

Uit de krant

Uit de krant