Fotograaf Ivo Ketelaar heeft zelf het syndroom van Asperger. Woensdag 21 september geeft hij een lezing in de bibliotheek in Waalre.
Fotograaf Ivo Ketelaar heeft zelf het syndroom van Asperger. Woensdag 21 september geeft hij een lezing in de bibliotheek in Waalre.

‘Hoe kijkt autisme’?

Algemeen 267 keer gelezen

WAALRE - Hoe kijkt iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid? Tijdens zijn lezing in de reeks ‘Waalre in gesprek’ geeft fotograaf Ivo Ketelaar woensdag 21 september in de Bibliotheek Waalre een antwoord op deze vraag, in tekst en beeld. 

Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme). Hij reist met zijn project Hoe Kijkt Autisme door Nederland, België en Duitsland. Met concrete voorbeelden en aan de hand van fotobeelden maakt hij duidelijk hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en deze ervaart.

Beleving en emoties

Ivo Ketelaar: “Deze lezing gaat over het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat mensen met autisme die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga over die emoties vertellen tijdens deze lezing. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen.”

De lezing geeft mensen zonder autisme een idee hoe iemand met autisme bepaalde situaties kan beleven. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen? Hoe beleef je als persoon met autisme alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om?
Tijdens de pauze en na de lezing is er gelegenheid het boek Hoe Kijkt Autisme te kopen. Ketelaar zal na afloop signeren. 

Waalre in gesprek

‘Waalre in gesprek’ is een samenwerking tussen Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente Waalre en de Bibliotheek Waalre. De avonden sluiten aan op actuele onderwerpen die in de gemeente Waalre spelen op sociaal-maatschappelijk vlak. Beide organisaties willen met deze avonden thema’s bekend en bespreekbaar maken. 

Praktische informatie

De lezing Hoe kijkt autisme is op woensdag 21 september in de Bibliotheek Waalre, Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19. De lezing begint om van 19.30 uur en duurt tot 21.15 uur. Bibliotheekleden betalen 2,50 euro entree, niet-leden betalen 3 euro. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de website van de bibliotheek: 
www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Uit de krant