Een rondleiding in het lab tijdens de vorige burendag.
Een rondleiding in het lab tijdens de vorige burendag.

Open Huis bij ASML voor alle buren in Brainport

Algemeen 439 keer gelezen

REGIO - Voor de coronapandemie uitbrak organiseerde ASML ieder jaar een Burenavond zodat inwoners van Veldhoven een kijkje konden nemen op de ASML campus. Helaas was het de afgelopen twee jaar niet mogelijk om deze bijeenkomsten te organiseren. ASML heeft de Burenavonden gemist en daarom gaan ze weer van start na de zomer, met een nieuwe naam het Open Huis.

Bent u altijd al nieuwsgierig geweest hoe ASML er van binnen uitziet en wat er precies gebeurt op de campus? Dit jaar wordt het groter opgezet en alle inwoners uit de Brainport regio kunnen zich aanmelden. Op donderdagavond 15, zaterdagochtend 17 en dinsdagavond 20 september opent ASML de deuren voor alle bewoners uit Brainport Eindhoven (inclusief Veldhovenaren). Op dinsdagavond 13 september organiseert ASML een speciale avond voor de inwoners van Veldhoven. De minimum leeftijd voor deelname is 14 jaar en deze avond is niet bedoeld voor ASML medewerkers.

Veel te doen

Er zullen, net als voorgaande jaren, lezingen, rondleidingen en activiteiten georganiseerd worden. ASML zal recente en toekomstige bouwplannen toelichten en de aanwezigen krijgen ruim de gelegenheid om met het bedrijf in gesprek te gaan. Ook kunnen de bezoekers een kijkje nemen op de 19e verdieping om te genieten van het mooie uitzicht over Veldhoven en vertelt ASML het verhaal over wat het bedrijf verbindt met de Brabantse schilder Van Gogh. Als afsluiter is er een borrel met live muziek.
Wanneer de aanmeldingen van start gaan wordt later door ASML bekend gemaakt via de media en ASML’s sociale mediakanalen. Het bedrijf raadt aan om de datum alvast in uw agenda te reserveren.

Samenwerking met Mad Science

Na de zomer start chipmachinefabrikant ASML samen met Mad Science een nieuw techniekonderwijsprogramma: ASML Junior Academy. De ambitie is om technieklessen aan te bieden aan alle 271 basisscholen in Brainport Eindhoven. Dit betekent dat ongeveer 60.000 kinderen per jaar technieklessen krijgen van Mad Science via het programma. 
ASML Junior Academy wil van start gaan in september met 50 basisscholen. Ook worden leraren en pabostudenten opgeleid om deze lessen zelf te kunnen geven.

Techniekles

De basisscholen hebben drie jaar lang de mogelijkheid om zich in te schrijven. Alle deelnemende klassen (groep 1 tot en met 8) krijgen zes keer per jaar techniekles waarbij één les ingaat op de rol van de microchip in ons dagelijks leven. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor de start in september. Scholen kunnen zich inschrijven via deze website.

Actief in onderwijs

ASML is al lange tijd actief in het technisch en bèta-gerelateerd onderwijs. “Kinderen zijn zich er niet voldoende van bewust dat er duizenden kansen op hen wachten in de techniek en wetenschap”, zegt Lucas van Grinsven, hoofd Communicatie bij ASML. “We moeten er alles aan blijven doen om jongeren de mogelijkheden te laten zien: werken in techniek is zinvol, waardevol en biedt zekerheid. Technologie is de toekomst en de behoefte aan talent zal alleen maar groeien. Sterker nog, jonge technici bouwen aan de toekomst.”
Frank Rienties, oprichter Mad Science, sluit zich daarbij aan: “In deze samenwerking met ASML kunnen we echt grote stappen zetten. Dit is werkelijk uniek in Nederland. Een prachtige kans om kinderen, leerkrachten, pabostudenten en ouders op grote schaal kennis te laten maken met techniek. Dit is echt een programma dat impact zal hebben in de Brainportregio”.

Uit de krant