Ruud tijdens zijn 'uit de hand gelopen hobby' (Foto: Mark Schoenmakers).
Ruud tijdens zijn 'uit de hand gelopen hobby' (Foto: Mark Schoenmakers).

Hobby liep een ‘klein beetje uit de hand’

Algemeen 384 keer gelezen

WAALRE - Onlangs mocht Len Poppelaars en gezelschap  aanschuiven aan de Heikantstraat in Waalre bij Ruud Schoenmakers. Ze waren te gast bij de bezegeling van zijn volgens eigen zeggen uit de hand gelopen hobby. Het was een ontmoeting met Ruud en andere BBQ-fanaten. De betekenis van ‘aanschuiven’ stond niet alleen in het teken van eten, ze kregen lesjes vol leerzame momenten mee.  

Door Len Poppelaars

“Het was de coronatijd die ervoor zorgde dat mijn andere hobby’s stil kwamen te liggen. Het ging van mijn werk als ICT’er en veertig uur per week trainen voor de optredens met Los Requinteros, een Dominicaanse stijl Bachata showteam, naar zeeën van tijd. Bereiden van eten en koken voor mensen hadden altijd al mijn interesse. Meer tijd hiervoor nemen was een mooie invulling van de ontstane leegte. Het was hartje zomer toen ik besefte dat die tijd gespendeerd ging worden aan barbecueën. En ik kon het ook nog eens thuis doen”, vertelt Ruud over de aanloop naar deze dag.

Brotherhood

Samen aan de slag en van elkaar leren, bleek nog leuker. Zo ontdekte Ruud nadat hij zich aansloot bij een groep mannen die zich de BBQ Brotherhood noemen. Enthousiastelingen met een horeca-achtergrond of gewoon heel veel plezier in het bereiden van eten op de vaak roodgloeiende zwarte kolen. Een aantal keer per jaar komen ze samen in de buitenlucht. Met als doel samen BBQ ’en, drinken en van elkaar leren als voornaamste invulling. Soms op thema zoals: Wat kan je met vis doen. Of een wedstrijd: Wie maakt de lekkerste spareribs. Wat betreft Ruud mag het BBQ-virus zich verder verspreiden.

Op gevoel

Wat we leerden? Naast bereidingstips het bewijs dat je naast het volgen van een recept, zaken op gevoel mag toevoegen. “Een scheutje extra tequilla”, of “een pepertje op zijn Hollands”, aldus Ruud met een knipoog naar zijn half Indonesische roots van moeders kant. En de verbazingwekkend simpele tip hoe je makkelijk een uitje snijdt, voor in het zuurtje bij de vis. Een mens is nooit te oud om te leren.

Workshops

 Tijdens deze uit de hand gelopen hobby, dwaalde met regelmaat zijn gedachten naar ‘wat kan ik er nog meer mee doen’? Het geven van workshops in BBQ ’en en koken voor anderen kwam op zijn pad en zo werd hij, samen met Michael Keijers, kartrekker van de BBQ Brothers (niet te verwarren met BBQ Brotherhood) waarvan afgelopen weekend de officiële opening was.

Tips 

En zo stonden we deze dag bij ’t Brabants Genot om Ruud heen om te luisteren naar zijn tips. Ons te verheugen op het resultaat. Favoriet? Een taco met knisperend buikspek, blokjes mango, koriander, uitjes en een in een mum van een tijd zelfgemaakte BBQ-saus. Met de geruststelling dat we de recepten konden terugzoeken. Of meer gerechten konden bewonderen op zijn Instagram @rudilicious_kitchen. Als we later op de dag dit ook daadwerkelijk doen, herkennen we direct Ruud zijn andere ‘uit de hand gelopen hobby’: fotografie. Blijft leuk om smaak in beeld te beleven.

We hebben meer BBQ-wijsheid opgedaan en kijken met nog meer plezier uit naar de lange zwoele zomeravonden waar de tijd langzaam voorbij strijkt met kletsen en genieten rond de BBQ. Maar het mooiste is: mensen die passie en liefde weten te combineren in hun zoektocht naar ‘wat vind ik bijzonder leuk om te doen’, maken niet alleen hun eigen leven een stukje mooier, die nemen anderen hierin mee. Dat wij nooit meer hetzelfde achter onze eigen BBQ staan, dat is zeker.

Uit de krant

Uit de krant