Enkele leden van het St. Antonius- en St. Catharina gilde. Uiterst rechts hoofdman Rob Singels. (Foto: Connie Sinteur)
Enkele leden van het St. Antonius- en St. Catharina gilde. Uiterst rechts hoofdman Rob Singels. (Foto: Connie Sinteur)

Kleinste gilde Aalst grossiert in prijzen

Algemeen 514 keer gelezen

AALST - Tijdens het grote gildefeest in Wintelre in mei, in viel het St. Antonius - en St. Catharina gilde uit Aalst, goed in de prijzen. Drie eerste prijzen wonnen ze maar liefst. Alsof dat nog niet genoeg was behaalde het gilde tijdens de kringgildedag van Kring Kempenland in Riethoven, op Tweede Pinksterdag nog eens drie prijzen. Een prestatie van formaat, aangezien het St. Antonius - en St, Catharina gilde bestaat maar uit 9 leden. Rob Singels, hoofdman en sinds 2020 koning van het gilde, vertelt graag meer over ‘zijn’ gilde.

Door Wilma Stofmeel

In Wintelre won het gilde de eerste prijs voor het mooiste hoofdvaandel. Het vaandel is in 1932 gemaakt en nadien een keer gerestaureerd, daardoor is het nog puntgaaf. Dat hebben veel gildes niet meer, die bewaren het hoofdvaandel achter glas. Bij bijzondere gelegenheden mag de koning of keizer van het gilde één keer over het vaandel lopen, net als koning Willem-Alexander. Het gilde ontving verder de eerste prijs voor standaard ruiter bij de optocht en de eerste prijs voor optocht klein gastgilde. Daarbij kijkt de jury hoe de groep in formatie loopt, de kleding en uitstraling van de groep.

Troefkaart

Het St. Antonius - en St. Catharina gilde heeft één tamboer, maar de troefkaart is het grote, prachtig opgetuigde Belgische paard dat voor de groep uitrijdt. Rob Singels: “De opzet van de kringgildedag is veel groter, daar doen ruim 50 gildes aan mee, dan is er ook meer concurrentie. Er waren ook meer kleine groepen, maar we wonnen toch nog de tweede prijs. Onze ruiter Elise Teunissen behaalde ook hier de eerste prijs voor standaard ruiter. Daar gaat het om hoe het paard voor het gilde uitloopt. Het paard loopt dan zigzaggend. Dat heeft een symbolische betekenis en is bedoelt om de weg voor het gilde vrij te maken. We wonnen ook de eerste prijs voor standaard op het veld. Elise is al heel lang onze ruiter, zij heeft alle oefeningen die je moet doen en het parcours dat ze moet rijden in haar hoofd. Het veulen liep met haar moeder mee, dat zag er heel aandoenlijk uit, dat heeft ook wel geholpen.”

Samenwerking

In mei 2016 organiseerde het St. Antonius - en St. Catharina gilde voor het eerst de Jeugdgildedag op landgoed Eeckenrhode, daarbij werden ze ondersteund door Raadsheren en het Gilde St. Jan Baptist. Rob: “Als kleine vereniging is het niet te doen om zo’n dag te organiseren. Het is ook heel kostbaar. Dankzij onze beschermheer Leo van Berkel mochten we van zijn landgoed gebruik maken. Toenmalig burgemeester Jan Brenninkmeijer was bij de opening aanwezig, hij is nu erelid van ons gilde. We zijn in 1544 opgericht, in die tijd zaten er alleen mannen bij het gilde. De laatste jaren laten steeds meer gilden vrouwen toe. Daardoor komen er soms hele gezinnen bij, dat is maar goed ook. We moeten verjongen en hebben meer leden nodig anders verdwijnen de gildes. De gildes zijn immaterieel erfgoed, het is onze taak dat in stand te houden.” Steeds meer gildes zoeken naar samenwerking, zo ook het St. Antonius- en St. Catharina gilde. “Er is overleg met het St. Martinus gilde en het St Willibrord gilde om nauwer samen te gaan werken. Volgend jaar vieren we dat Aalst en Waalre 100 jaar geleden zijn samengegaan. Dat lijkt ons een mooie gelegenheid om de festiviteiten samen te organiseren. Dat is misschien een mooie opmaat voor meer. Niet dat we samen gaan besturen, maar samenwerken, dat is belangrijk voor het behoud van de verenigingen. Daar zouden meer verenigingen eens over moeten nadenken”, zegt Rob. 

Meer informatie over het  St. Antonius - en St. Catharina gilde: Rob Singels, 06-22428304 of www.facebook.com/gildeAalst/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant