ZW14-lijsttrekker Nan Zevenhek met aai-hond Rosa. (Foto: Connie Sinteur)
ZW14-lijsttrekker Nan Zevenhek met aai-hond Rosa. (Foto: Connie Sinteur)

Wie is de persoon achter de lijsttrekker: Nan Zevenhek - energieke onderzoeker én lijsttrekker van ZW14

Algemeen 1.256 keer gelezen

WAALRE - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart, zet De Schakel alle zeven lijsttrekkers van de lokale politieke partijen extra in beeld. En deze keer niet over hun partij en programma’s maar ‘wie is de persoon achter de lijsttrekker’? 

Door Wilma Stofmeel

Nan Zevenhek werd in 1960 in Amsterdam geboren en studeerde Water Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is getrouwd en woont inmiddels 33 jaar met veel plezier in Waalre. Haar zoon woont in Oegstgeest en haar dochter in Etten-Leur. Verder is ze trotse oma van drie kleindochters en een kleinzoon, in de leeftijd van 1 tot en met 5 jaar. Bij haar hond, de elfjarige Rosa, vindt ze haar rustmomentje. Water en alles wat daar mee te maken heeft is haar grote passie. “Als bestuurslid van Waterschap de Dommel heb ik rioolwaterzuivering, waterbeweging en verdroging in de portefeuille. We hebben een hele fijne bestuurscultuur. Iedereen heeft respect voor elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar we maken dat nooit persoonlijk. Ik heb een folder ontworpen met eenvoudige ideeën om het regenwater in de tuin beter te benutten, daar wil ik nog dieper op ingaan. Ik hou ervan om dingen grondig uit te zoeken.”

ZW14

In 2014 richtte Nan ZW14 op, twee jaar later trad ze terug, de doelen waren bereikt: het nieuwe gemeentehuis Het Huis van Waalre met het gerestaureerde monumentale raadhuis, de West Parallelweg en het snelfietspad zouden er komen. Dat kostte haar veel kruim en ze wilde even afstand nemen. Achter de schermen bleef ze actief. “Het is belangrijk dat mensen zelfstandig zijn. Als er een probleem is waarmee inwoners bij mij aankloppen, doe ik gedegen onderzoek en kijk wat mogelijke oplossingen zijn. Die leg ik dan voor, maar ze moeten zelf actie ondernemen. Ik vind dat heerlijk om te doen, het geeft mij energie. Eigenlijk werk ik ook liever op de achtergrond.”

Rosa

Door alle drukke werkzaamheden staan de hobby’s zoals tennis en zeilen op een lager pitje. Ze hoopt in de toekomst meer lange afstanden te kunnen fietsen. Maar ze maakt altijd tijd om te wandelen met Rosa, de flatcoated labrador, een heel bijzondere hond. “Rosa is een aai-hond. Ze is getest en er op getraind dat ze zich altijd laat knuffelen, ook als ze bijna wordt gesmoord. Met haar bezoek ik dementerenden die haar dan aaien en knuffelen. Ik ga met Rosa ook naar Kempenhaeghe en wandel samen met haar en de kinderen. Ze is een gevoelige hond die heel snel aanvoelt hoe mijn stemming is. Ben ik verdrietig of gestrest dan komt ze met troosten.” 

Nan is blij met de nieuwe wethouders die alle krachten in Waalre benutten. Ook de raadsleden helpen mee die te vinden. Ze aarzelde dan ook niet toen haar werd gevraagd, om weer lijsttrekker te worden. “Nu ga ik me vastbijten in energietransitie, dat Waalre dat op een positieve manier gaat oppakken. Als er een zonnepark komt moet er worden voorkomen dat er energie-armoede is. Daarvoor moeten we omdenken en out of the box, het moet iedereen voordelen opleveren. Als gemeenteraad hebben wij een controlerende taak en het is de taak van de kiezers om te beoordelen of we dat goed doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant