Wandelpaden kunnen tijdens de werkzaamheden voor ieders veiligheid, tijdelijk afgesloten zijn.
Wandelpaden kunnen tijdens de werkzaamheden voor ieders veiligheid, tijdelijk afgesloten zijn.

Werkzaamheden in het Leenderbos

za 15 jan 2022, 14:00 Algemeen 23 keer gelezen

REGIO - Staatsbosbeheer start eind januari met de houtoogst in het Leenderbos. De werkzaamheden zullen met name het hondenlosloopgebied nabij manege Molenberg beslaan. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal weken in beslag. 

Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Het bos is van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

’Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging’

In het Leenderbos  wordt ‘gedund en verjongd’. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms worden nieuwe bomen geplant maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Voor kwaliteitshout treft Staatsbosbeheer regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken en balken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. 

Werkzaamheden

Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Er wordt steeds zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. Om verwerkt te worden tot bouwmateriaal of meubels.

Markeringen

De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. 

‘Wandel-, fiets- en ruiterpaden zijn tijdelijk minder goed begaanbaar of omgeleid’

Daarnaast is het voor de veiligheid van de geïnteresseerde bezoeker van belang om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen. Met bordjes en linten zijn de plekken waar gewerkt wordt gemarkeerd. Op een enkele plek wordt een route tijdelijk omgeleid. De fietspaden blijven volledig opengesteld voor publiek.

Publiekswandeling

Zondag 23 januari start om 11.00 uur bij de parkeerplaats aan de ingang van het Leenderbos nabij Valkenswaardseweg 29c in Leende een wandeling voor publiek. Tijdens de excursie wordt uitleg gegeven over bosbeheer en de werkzaamheden. Aanmelden voor de publiekswandeling is verplicht via mail naar: 

e.schram@staatsbosbeheer.n

Uit de krant