Links de voetenstoof en rechts het beeldje van de Heilige Antonius zoals die hieronder beschreven worden.
Links de voetenstoof en rechts het beeldje van de Heilige Antonius zoals die hieronder beschreven worden.

‘Materiële volkskunst’

Algemeen 577 keer gelezen

WAALRE - Waalres Erfgoed houdt zich ook bezig met ‘materiële volkskunst’ en laat twee voorbeelden zien die herkenbaar zijn voor de bewoners van het dorp. 

Een van de vrijwilligers van het Waalres Erfgoed vertelt: “Mijn opa en oma sliepen in een bedstee met een strozak als matras. Mijn oma nam op een avond een voetenstoof mee naar bed tegen koude voeten. Mijn opa was een onrustige slaper en die nacht heeft hij in zijn slaap de voetenstoof omgestoten, met zijn voeten. Een gloeiend kooltje is uit de voetenstoof gevallen op de strozak en de strozak vatte vlam. Gelukkig konden zij op tijd de bedstee uitkomen maar van de strozak is niet veel overgebleven.” 

Voetenstoof

Een voetenstoof bestaat uit een houten kistje, dat aan één kant open is, met gaten aan de bovenkant. In de stoof werd een test (kom of schotel) van aardewerk of metaal geplaatst waarin gloeiende kooltjes waren gelegd. De voeten werden op de stoof geplaatst zodat die warm werden. Door een deken of kledingstuk over de benen en stoof te doen werd de warmte vastgehouden en ook de onderbenen verwarmd. Een voetenstoof werd ook weleens meegenomen naar de bedstede. 

Beeldje Heilige Antonius

Het gemeentehuis van Waalre brandde in de nacht van 17 op 18 juli 2012 bijna volledig af na brandstichting. Om de ruïne werd een hekwerk geplaatst om de mensen op een afstand te houden. Ben Hiddinga van IVN Valkenswaard-Waalre heeft het beeldje van de Heilige Antonius van Padua gevonden bij het hekwerk tijdens het verwijderen van de houtopslag bij het Blokven. Het beeldje is gemaakt van gegoten hars met als vulmiddel fijn zand. Antonius wordt afgebeeld in bruine franciscaner pij met lelie (maagdelijkheid) en een boek waarop het Christuskind zit. De Heilige Antonius leefde van 1195 tot 1231 en werd de patroonheilige van de Franciscanen in Brabant. Hij is de patroonheilige voor verloren zaken, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Er is een bekend spreekwoord over Antonius: ‘Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn ... vind’. De persoon die het beeldje bij het hekwerk heeft neergezet heeft vast en zeker op voorspraak van de Heilige Antonius gebeden voor het vinden van de brandstichters: “Antonius, beste vrind, maak dat men de daders vindt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant