Pieter Laban (l) overhandigt het adviesrapport aan Yvonne Kops (r).
Pieter Laban (l) overhandigt het adviesrapport aan Yvonne Kops (r).

Structurele aandacht voor taal nodig op scholen

Algemeen 126 keer gelezen

REGIO - Om het taalvaardigheidsniveau van leerlingen te bevorderen is structurele aandacht voor taal nodig. Scholen doen dat door middel van taalbeleid. Vereniging OMO wil samen met het Leesoffensief Brabant het leesonderwijs bevorderen. Binnen Nederland is het voor het eerst dat vo-scholen en bibliotheken op deze schaal de samenwerking aangaan.

De afgelopen jaren zijn diverse alarmerende rapporten verschenen over leesplezier en leesmotivatie onder jongeren. De Adviescommissie Taalbeleid onderzocht het afgelopen half jaar de stand van zaken op het gebied van taalbeleid binnen alle OMO-scholen en vergeleek deze resultaten met de meest recente inzichten uit de literatuur.

Aandacht voor taal in elke les, dus ook bij wiskunde of economie

Er is werk aan de winkel. De commissie adviseert de vereniging om breed taalbeleid actief op alle scholen te implementeren. Dat zou inhouden dat taalbeleid een vast onderdeel vormt van elk schoolplan en er aandacht is voor taal binnen élke vakles, dus ook bij wiskunde of economie. Daarnaast is het van groot belang dat leerlingen veel meer gaan lezen. Om al deze doelen te realiseren is het noodzakelijk dat er intensief wordt samengewerkt, binnen én buiten de vereniging.
Yvonne Kops, lid Raad van Bestuur vereniging Ons Middelbaar Onderwijs: “Prachtig dat onze eigen docenten zo’n vakkundig rapport hebben geschreven. We gaan met hun adviezen direct aan de slag. Van de samenwerking met de bibliotheken en Leesoffensief Brabant verwachten we veel. Samen weten we meer en kunnen we concrete activiteiten organiseren die de taalontwikkeling van onze leerlingen helpen.”

Samen

Dinsdag 2 november vond de bijeenkomst ‘Prachtig en Krachtig taalbeleid’ van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) plaats in de LocHal in Tilburg. De bijeenkomst ‘Prachtig en Krachtig taalbeleid’ vormt een mooi begin van kennisdeling binnen en buiten de vereniging. Commissieleden, vakdocenten, Stichting lezen, het leesoffensief Brabant en Frank Lammers; allemaal leverden ze een bijdrage.
Stuurgroep Leesoffensief Brabant: Voor de Brabantse bibliotheken is de samenwerking met OMO een geweldige kans om de kennis en ervaring die wij hebben op het gebied van lezen en leesplezier over te brengen op meer dan 68.000 vo-scholieren! We zijn trots op deze unieke samenwerking en op het zijn van een voorloper in Nederland.”

Frank Lammers is ambassadeur van Leesoffensief Brabant

Ons Middelbaar Onderwijs

Ons Middelbaar Onderwijs, opgericht in 1916, is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs in voornamelijk Noord-Brabant. De scholen, van gymnasium tot en met praktijkonderwijs, ontwikkelen de talenten van iedere leerling door ‘goed onderwijs’ te bieden geïnspireerd vanuit de katholieke traditie. Zo verwerven de leerlingen passende startposities voor vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij. Meer informatie op www.omo.nl

Leesoffensief Brabant

Het Leesoffensief Brabant wil dat alle Brabantse kinderen met een goede woordenschat aan het primair onderwijs kunnen beginnen, dat de leesvaardigheid en leesmotivatie van Brabantse scholieren aantoonbaar vergroot wordt en dat alle Brabantse jongeren geletterd het middelbaar onderwijs verlaten. Meer informatie:
www.leesoffensiefbrabant.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant