Het Achtereinds Laag (Foto: Lizette Koekkoek)
Het Achtereinds Laag (Foto: Lizette Koekkoek)

Wandeling door Achtereinds Laag

Algemeen 1.397 keer gelezen

WAALRE - Brabants Landschap verzorgt op zondag 26 september  een excursie in het ‘Achtereinds Laag’, zoals het gebied ten noorden van de visvijvers van Valkenhorst is genoemd. Bezoekers krijgen uitleg van boswachters en het bouwteam over de werkzaamheden en de toekomst van dit nieuwe natuurgebied. Inschrijven voor de wandeling is verplicht via de website www.brabantslandschap.nl/greveschutven.

Het Achtereinds Laag ligt in Waalre, vlakbij de A2 en de bossen rond ‘de hut van Mie Pils’. De voormalige landbouwgronden zijn al lang bij Brabants Landschap in eigendom. Het was tot nu toe in gebruik bij boeren uit de omgeving en werd al vanuit het oogpunt van natuur beheerd. Het gebied wordt nu verder omgevormd naar een gevarieerd en kleinschalig natuurgebied met vochtige heide, hooilanden en houtwallen.

Grondverzet

De werkzaamheden zijn gestart in mei van dit jaar en zijn ongeveer halverwege. Er is veel grond verzet: voedselrijke graslanden, laagtes en poelen zijn uitgegraven en watergangen zijn gedempt. De uitzichtheuvel, waar wandelaars straks uit kunnen kijken over het gebied, krijgt ook al vorm. Voor de afvoer van grond heeft Brabants Landschap een tijdelijke op- en afrit mogen maken op de A2, zodat de bebouwde kom van Aalst en het natuurgebied Valkenhorst ontzien worden.

Buffer

Het nieuwe natuurgebied biedt door de gevarieerdheid toekomstige kansen voor veel verschillende soorten, zoals de das, vogels (bijvoorbeeld ooievaar, kneu en kleine plevier), amfibieën, waaronder de boomkikker en bijen en hommels. Het nieuwe gebied vormt een buffer voor het aangrenzende Natura 2000-gebied Valkenhorst.  Vorig jaar konden bezoekers eenmalig over de bodem van het uitgebaggerde Greveschutven lopen. Dit jaar laat een vrijwilliger van Brabants Landschap zien hoe het gaat met de natuur in het opgeschoonde ven.

Aanmelden noodzakelijk

Inschrijven voor de wandeling is noodzakelijk. Ga hiervoor naar www.brabantslandschap.nl/greveschutven.  Er zijn verschillende tijdstippen om te starten en de groepjes bestaan uit ongeveer 15 personen. De wandeling, inclusief stops onderweg, duurt circa 1,5 tot 2 uur. Na aanmelding ontvangt u per e-mail meer informatie over de excursie.

Dit project wordt gefinancierd door bijdragen van Provincie Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant