Willem de Zeeuw bij het, tot plantenbak getransformeerde, betonblok. (Foto: Noortje de Vries).
Willem de Zeeuw bij het, tot plantenbak getransformeerde, betonblok. (Foto: Noortje de Vries). Noortje de Vries

Willem maakt van lelijk betonblok een kunstwerk

Algemeen 465 keer gelezen

WAALRE - Heel het dorp heeft er last van: de werkzaamheden aan de Traverse Zuid. Wegen zijn afgezet, rustige straten staan ineens vol met auto’s en verschillende sluiproutes doken de afgelopen maanden op. Zo ook in de Burgemeester Uijenstraat. Daar werd de snelheid zo erg dat er lelijke grijze betonblokken werden geplaatst. Willem de Zeeuw besloot er een plantenbak van te maken.

Door Noortje de Vries

Al 35 jaar woont knutselaar Willem de Zeeuw in de Burgemeester Uijenstraat. “Ik woon hier prima. De buurt is enorm gezellig en ik ken hier veel mensen”, zegt Willem. Hij is een echte omdenker: van negatieve dingen maakt hij iets positiefs. De verkeersoverlast in zijn straat? Een wekker waardoor hij nooit te laat wakker wordt. Lelijke grijze betonblokken in de straat? Daar maakt hij gewoon een plantenbak van.

Buurtproject

“Ze hadden de blokken geplaatst in de straat om de snelheid eruit te halen. Ik vond die grijze blokken helemaal niks en zo kwam ik vorige week op het idee om er een plantenbak van te maken”, vertelt Willem. Zo begon de knutselaar aan zijn nieuw project, wat uiteindelijk uitgroeide tot een buurtproject. “Mijn overbuurman had nog een schutting over die ik mocht gebruiken. Daar heb ik de zijkanten van gemaakt. Toen ik die aan het zagen was, kwamen de buurvrouwen vragen of ze er plantjes in mochten zetten.” 
Het project werd dus al snel opgepakt door de buren en iedereen hielp mee. “Tijdens het monteren van de bak kwam een andere buurman met een worteldoek aanzetten. Die hebben we erin geniet en toen hebben de buurvrouwen uiteindelijk de plantjes erin gezet. In een klein middagje hebben we het opgefleurd.”

Klapstuk

Maar het klapstuk is toch wel de etalagepop in het midden. Die had Willem toevallig nog in zijn huis staan. “Die stond heel lang in mijn kast. Elke keer als ik de planten water gaf, kwam het water uit de armen stromen. Daardoor ging heel mijn kast naar de kloten”, vertelt Willem. “Toen ik bezig was met de bak buiten, kreeg ik het idee om de etalagepop daarin te zetten. Dus heb ik een kleine constructie gemaakt en nu staat hij op straat te pronken.”

Smaakt naar meer

De reacties op Willem zijn creatie zijn lovend. Hij ziet langslopende mensen er naar wijzen en glimlachen en in de straat zijn ze super blij met het initiatief. Toch blijft Willem heel bescheiden. “Ik vond het gewoon leuk om zo’n blok te versieren. Ik heb verder geen plannen om de andere blokken te pimpen.” 

‘Het project werd al snel opgepakt door de buren en iedereen hielp mee’


Maar dat hoeft Willem zelf helemaal niet te doen. Hij heeft namelijk de buren verderop in de straat al aangestoken. “De buurvrouw verderop in de straat vroeg laatst of zij van het betonblok voor haar huis ook zo’n bak mocht maken. Ik heb nog stukken hout over dus die mag ze dan van mij overnemen. Ik vind het alleen maar leuk en ik help haar graag mocht dat nodig zijn.”

Onzinnige dingen

Aan de zijkant van het opgefleurde blok is een plakkaat geplaatst met de tekst ‘Vriendelijkheid kost geen geld’. Willem hoopt hiermee mensen gelukkiger te maken: “Veel meer mensen zouden dit soort initiatieven moeten nemen. Gewoon onzinnige dingen maken zoals deze bak om zo andere mensen een glimlach op hun gezicht te geven.”

Uit de krant