V.l.n.r. coördinatoren vrijwilligers Annet Kruijssen, Marloes Veenstra en vrijwilliger Joyce Grasskamp.
V.l.n.r. coördinatoren vrijwilligers Annet Kruijssen, Marloes Veenstra en vrijwilliger Joyce Grasskamp. Foto: Theo van Sambeek

‘Oktober’ is blij met vrijwilligers

Algemeen 86 keer gelezen

Zorginstelling ‘Oktober’ eerder bekend onder de naam RSZK de Kempen, geeft al ruim vijftig jaar zorg en steun aan kwetsbare ouderen en jong gehandicapten in Bergeijk, Eersel, Meerveld, Reusel en Waalre. Daarbij krijgen ze steun van heel veel vrijwilligers, zodat de zorgmedewerkers worden ontlast. Annet Kruijssen en Marloes Veenstra, coördinatoren van de vrijwilligers, zijn dan ook heel dankbaar en blij met de inzet van deze mannen en vrouwen. Annet en Marloes willen graag, samen met vrijwilligster Joyce Grasskamp, een boekje open doen over hun werk.

Waalre - Zorginstelling ‘Oktober’ is met name in de Hoevenakkers en bij dagopvang Neffe de kerk actief. Vooral Hoevenakkers heeft het tijdens de tweede golf van het coronavirus zwaar gehad. Veel vrijwilligers haakten af, zo vertelt Annet. “Die vrijwilligers zitten zelf in de risicogroep en bleven uit angst besmet te worden liever thuis. Nu maken we mee dat vrijwilligers die lang niet meer zijn geweest definitief afhaken. Soms omdat ze nog bang zijn voor besmetting, maar ook wel eens omdat de vrije tijd die ze kregen goed is bevallen. Door het virus hebben we onze werkwijze moeten aanpassen. We bieden cliënten nu meer één op één maatwerk aan, dan krijgen ze minder prikkels.”

In de periode dat de cliënten geen bezoek meer konden ontvangen en de vrijwilligers wegvielen werd naar oplossingen gezocht vertelt Marloes. “We kregen hulp uit onverwachte hoek. De horeca ging dicht en die medewerkers kwamen ons helpen. Gepensioneerde zorgverleners meldden zich aan en er was een fijne samenwerking met Goed voor Mekaar Waalre. Er zijn ook kantoormedewerkers met een zorgachtergrond die mee gingen helpen. De activiteitenbegeleiders van Welzijn hielpen de cliënten met beeldbellen zodat er toch nog contact met de buitenwereld was.”

Joyce is nog steeds actief vrijwilliger op Hoevenakkers. “In maart ben ik een tijdje weggebleven, toen was ik bang besmet te worden. Nu wandel ik op dinsdagmiddag weer met twee vaste maatjes We maken een grote ronde, onderweg kijken we vooral rond en benoem ik wat we zien. Daarna breng ik de eerste terug en wandel met de tweede. Een kop koffie zit er jammer genoeg niet in. Als alles weer normaal is wandelen we op dinsdagmiddag met een groepje bewoners van de begane grond en met licht dementerenden van de eerste etage. Eens in de maand verzorg ik dan de bingomiddag en we willen weer op maandagmiddag een amusementsmiddag opstarten.”

Het jaar 2021 staat in het kader van ‘Jaar van de vrijwilliger’. Ook al heeft ‘Oktober’ veel vrijwilligers, nieuwe mensen blijven nodig. Annet en Marloes kijken zorgvuldig wat de cliënt nodig heeft, welke vrijwilliger daar bij past en of dat aansluit bij zijn of haar talent. Meer weten over vrijwilligers werk bij ‘Oktober’? Mail naar coordinatorenvrijwiligers@zorginoktober.nl , of bel 06-51587622 en vraag naar Annet Kruijssen of Marloes Veenstra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant