Afbeelding

Waarom is risico-inventarisatie en -evaluatie relevant voor mijn bedrijf?

Partner content 59 keer gelezen

Risico-inventarisatie en -evaluatie vormt de ruggengraat van een veilige en gezonde werkomgeving. Niet alleen is het een verplicht instrument voor werkgevers. Ook helpt het je om potentiële gevaren binnen je organisatie op te sporen, risico’s te beoordelen en preventieve maatregelen te nemen. In deze tekst duiken we dieper in het belang van een Risico- inventarisatie en Evaluatie


Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie, kortweg RI&E, zet je alle risico’s binnen jouw bedrijf op een rij. Soms zijn bedrijfsrisico’s gemakkelijk te herkennen, bijvoorbeeld als het gaat om werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware materialen. Toch zijn er ook diverse risico’s die niet direct zichtbaar zijn voor iedereen, zoals stress, werkdruk of discriminatie. Om je werknemers te beschermen tegen alle bedrijfsrisico’s, identificeer je de gevaren en doe je er vervolgens alles aan om deze risico’s te minimaliseren. Het doel van de RI&E is het verminderen van gezondheidsklachten, ziekteverzuim en bedrijfsongevallen. 

Een proactieve benadering van gezondheid en veiligheid op de werkvloer

Een van de voornaamste voordelen van RI&E is dat het een proactieve benadering van gezondheid en veiligheid in de werkomgeving mogelijk maakt. Door de lijst met risico’s op te stellen, weet zowel de werkgever als de werknemer welke gevaren er aanwezig zijn. Zo kun je als werkgever preventieve maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen. Voorbeelden van maatregelen zijn het implementeren van veiligheidsprocedures, het verbeteren van ergonomische kantoormeubelen of het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook het organiseren van trainingen voor de werknemers biedt uitkomst, zodat de medewerkers weten hoe ze moeten handelen met de aanwezige risico’s. 

Hogere productiviteit door RI&E

Een grondige RI&E draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur in je organisatie. Doordat medewerkers zien dat de werkgever actief bezig is met het aanpakken van de bedrijfsrisico’s, voelen zij zich gezien en gewaardeerd. Dit leidt tot een betere werksfeer, hogere motivatie en hogere productiviteit. Ook zorgt de RI&E voor kostenbesparingen op de langere termijn. Ondanks dat de RI&E aanvankelijk wat tijd en inspanning kost, voorkom je hiermee arbeidsongevallen, ziekteverzuim en eventuele kostbare juridische geschillen. 

Is de RI&E verplicht?

De RI&E is verplicht voor iedere werkgever met een werknemer in dienst. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een volledig team aan collega’s of een enkele medewerker. ZZP’ers, uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs worden hierbij ook als medewerker gezien. De Nederlandse Arbeidsinspectie, oftewel de NLA, controleert of werkgevers over een RI&E beschikken. Komt de NLA bij jou op kantoor langs en kun je geen RI&E tonen? Dan ontvang je een boete en moet je alsnog aan de slag voor een RI&E. Een RI&E opstellen is echter niet alleen wettelijk vereist, maar zorgt voor een belangrijke bijdrage om een productieve werkomgeving te realiseren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant