Nico Broers en Will Brands zijn beide ongeveer een jaar vrijwilligers bij Fietsmaatjes Aalst-Waalre.
Nico Broers en Will Brands zijn beide ongeveer een jaar vrijwilligers bij Fietsmaatjes Aalst-Waalre.

Op pad met Nico Broers en Will Brands

Algemeen 368 keer gelezen

WAALRE - Fietsmaatjes Aalst-Waalre is sinds 2022 actief in de gemeente Waalre. De gasten van fietsmaatjes kunnen niet meer zelfstandig een langere afstand fietsen door een lichamelijke of mentale beperking. Op een duofiets met elektrische trapondersteuning is dat toch mogelijk. Een vrijwilliger en de gast maken zo samen prachtige tochtjes in Waalre en omgeving. Beweegcoach Uniek Sporten Waalre, Marieke Driessen, ging met twee vrijwilligers van Fietsmaatjes Aalst-Waalre in gesprek. 

Nico Broers en Will Brands zijn beide ongeveer een jaar vrijwilligers bij Fietsmaatjes Aalst Waalre. Dit doen ze met veel plezier. Dit vrijwilligerswerk is ontzettend dankbaar werk volgens Nico: ‘”Dit is de meest directe vorm van iets voor een ander betekenen.”

Dezelfde hobby

Nico fietst iedere twee weken met een meneer (92 jaar) die vroeger altijd aan wielrennen en hardlopen heeft gedaan. Maar nu hij 92 is, lukt dit niet meer. Iedere twee weken fietsen ze samen ruim 20 kilometer. En dit doen ze het hele jaar door. “Alleen als het weer het echt niet toelaat, fietsen we niet.” 
Nico fietst zelf ook al van jongs af aan en is al jaren lid van Loopgroep Waalre. “Dat deze meneer dezelfde hobby’s heeft is erg fijn. Zo hebben we altijd gespreksstof tijdens de fietstochten’.”

Mooie plekken ontdekken

Will fietst met drie verschillende gasten. Hij fietst steeds zo’n 20 à 30 kilometer in 1,5 tot 2 uur. “De ene persoon trapt nog goed mee, de ander kan dit helaas niet meer. Dat is ook niet nodig. Maar je kunt nog zoveel voor deze mensen betekenen.”
 Hij vertelt dat hij met een man van 92 jaar over de Malpie heeft gefietst: “Deze meneer was hier erg gelukkig mee. Hij had niet gedacht dat hij ooit nog op de Malpie zou komen.”

Gasten waar Will mee fietst weten vaak niet dat het in de eigen omgeving zo mooi is. “Hier zoek ik de routes natuurlijk wel op uit. Maar voor wie minder bekend is met mooie fietsroutes in Waalre en omgeving, zijn op de website van Fietsmaatjes Aalst-Waalre routes te vinden’.”

Voldoening en dankbaarheid

De lach van de gasten als ze weer een ritje gemaakt hebben. Dat is iets dat Nico en Will erg waardevol vinden. Nico: “Als fietsmaatje help je mee dat iemand kan blijven bewegen, meer van de omgeving kan zien en het zorgt voor sociale contacten. De gast bepaalt hoever we fietsen en of we ook ergens gaan zitten’.”
 Will: “Vaak drinken we ook samen nog een kop koffie op een terrasje.”

Vrijwilligers gezocht

Fietsmaatjes Aalst-Waalre is altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die anderen een mooie dag willen bezorgen, die iets voor een ander willen betekenen of samen van de omgeving willen genieten: meld je aan als fietsmaatje! 
Het is niet ingewikkeld of tijdrovend om een fietsmaatje te zijn. Je hoeft alleen op de pedalen te trappen en een praatje te maken met je gast. Dus heb je een paar uur per week of in de twee, drie weken tijd? En lijkt het je leuk om samen met iemand op pad te gaan, die dit niet meer zelfstandig kan? Stuur dan een mail naar
contact@fietsmaatjesaalstwaalre.nl

Een coördinator van Fietsmaatjes Aalst-Waalre, Liesbeth Jansen of Jan Faasen, neemt daarna contact met je op en gaat met je een proefrit maken. Wanneer dat goed bevalt,  koppelt de coördinator je aan een gast.

Meer informatie

Op de website van Fietsmaatjes Aalst-Waalre is meer informatie te vinden over het hoe en wat rondom de fietsmaatjes:

https://fietsmaatjesaalstwaalre.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant