Voorlezen kan op elk moment van de dag en heeft een grote invloed op de woordenschat van een kind.
Voorlezen kan op elk moment van de dag en heeft een grote invloed op de woordenschat van een kind.

De mooiste voorleesmomenten maak je samen

Algemeen 199 keer gelezen

WAALRE - Of je voor het slapen gaan een verhaal voorleest of overdag samen een (prenten)boek bekijkt, je maakt herinneringen voor het leven. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari, zijn er verschillende (voorlees-)activiteiten in de bibliotheek. 

Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Voorlezen prikkelt de fantasie en heeft een groot effect op de woordenschat. Met 15 minuten per dag maak je al een heel mooie start. Met een gratis jeugdabonnement van de bibliotheek ligt er een wereld aan (voor)leesboeken voor de kinderen klaar. 

Muziek Fantastique

Muziek Fantastique geeft zaterdag 28 januari een vrolijke workshop voor ouder en kind. Elja Smeets leest muzikaal voor en inspireert ouder en kind hoe je samen het voorlezen nóg leuker kunnen maken. Deze ochtend staat het boek ‘NEE! zei konijn’ centraal, één van de boeken uit de Prentenboeken Top Tien. 
Het verhaal:
Konijn zit in de koppigheidsfase waarin hij grenzen opzoekt en zijn eigen wil ontwikkelt. Herkenbaar voor ouders van dreumesen en peuters. Op alles wat moeder Konijn voorstelt, zegt Konijn eerst heel hard ‘NEE’. Moeder Konijn weet Konijn op een slimme manier telkens toch in actie te krijgen. En dan blijken al die activiteiten stiekem toch fijner dan gedacht.
De workshop is geschikt voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Kaart voor een kind kost 5 euro, de begeleider mag gratis naar binnen.

Feestje!

Tijdens twee feestelijke voorstellingen voor peuters en kleuters mogen de kinderen meezingen, meehelpen en mee-bedenken. Zondag 29 januari zijn zij om 15.00 uur uitgenodigd bij ‘Feestje!’ van de muzikale theatergroep Letter Belangrijk. Ze mogen hun eigen knuffel meebrengen en er zo met de andere kinderen een gezellige boel van maken.
De voorstelling is geschikt voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar.

Loet en Mango

Ook Loet heeft zin in een feestje en samen met hulp van alle kinderen een verrassingsfeestje voor haar hond Mango.  Dit doet ze op zaterdag 4 februari vanaf 15.00 uur voor alle kinderen van 0 tot 6 jaar.
Ruth Bakker speelt het nieuwsgierige meisje Loet, op haar eigen(wijze), interactieve en muzikale manier! Dit doet ze al 12,5 jaar. Ruth is een artistieke duizendpoot. Ze schrijft, acteert, regisseert, zingt en is fotograaf. Ze is moeder van het stoere en eigenwijze meisje Loet.

Andere talen

Samen met HLE Network organiseert de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen voorleesmomenten in Eindhoven in veel verschillende talen. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte. Tussen 25 januari en 4 februari lezen de taalgroepen voor in het Chinees, Japans, Pools, Frans, Italiaans, Hongaars, Turks en Koreaans. 
Op zaterdag 28 januari is er een feestelijk programma, waarbij voorlezers in het Bulgaars, Oekraïens, Perzisch, Engels, Spaans en Roemeens elkaar afwisselen.

Kinderboeken in vreemde talen

Op de jeugdafdeling in de bibliotheek in Eindhoven zijn boeken in diverse talen te leen. De collectie bevat boeken in meer dan tien talen voor kinderen van 0 tot 12 jaar, mogelijk gemaakt door vele actieve taalgroepen in de omgeving. Met een gratis jeugdabonnement zijn al deze boeken te leen die gratis naar de bibliotheek in Waalre worden bezorgd.

Praktische informatie

Kijk voor alle activiteiten en extra’s tips op:
www.bibliotheekeindhoven.nl/de-nationale-voorleesdagen

Uit de krant