Ronald Vermeulen is de nieuwe koning van het Sint Martinusgilde Waalre.
Ronald Vermeulen is de nieuwe koning van het Sint Martinusgilde Waalre.

Ronald Vermeulen nieuwe koning van Sint-Martinusgilde

Algemeen 153 keer gelezen

WAALRE - Het Sint-Martinusgilde Waalre kwam zaterdag na Waalre kermis bijeen om voor een nieuwe koning te schieten, althans in de even jaren. In 2020 was dit de enige activiteit die buiten door kon gaan.  

Dit jaar kon de oude koning Guus Kuijken weer thuis afgehaald worden en trok het gilde in optocht naar de schutsboom. In vol ornaat, voorafgegaan door drie tamboers en twee imposante paarden met daarop standaardruiter Giel Hoefnagel en de uitbeelder van Martinus, tevens hoofdman Ronald Vermeulen.

Na een welkomstwoord ging de vogel op de spil en loste burgemeester Jan Boelhouwer, diaken Bas Leijtens en pater John de openingsschoten. De vier kandidaten maakten er een spannende strijd van. Bij 152 schoten hield de vogel het voor gezien en wees als winnaar aan: Ronald Vermeulen. Normaliter neemt hij de nieuwe koning de eed af, maar dat mocht deze keer de deken schrijver doen.

Nadat de nieuwe koning over het hoofdvaandel geschreden was en ondergevendeld, trok het gilde met aanhang terug naar gildehuis De Doelen, waar de waardin de koning ontving voor de handwassing en de erewijn.

Uit de krant

Uit de krant