Burgemeester Boelhouwer en Paul Haarhuis op de duofiets tijdens de nostalgische kermis (Foto: Yvonne Leijten)
Burgemeester Boelhouwer en Paul Haarhuis op de duofiets tijdens de nostalgische kermis (Foto: Yvonne Leijten)

Fietsmaatjes presenteert duofietsen

Algemeen 324 keer gelezen

WAALRE - Liesbeth Janssen was de grote initiatiefnemer van Fietsmaatjes Aalst-Waalre. Toen zij met pensioen ging, bracht zij het idee van Fietsmaatjes Nederland bij KBO Waalre in. Dat sprak aan. En zo presenteerde Fietsmaatjes Aalst-Waalre op 2 april tijdens Spring Waalre twee duofietsen in de grote tent op de Markt. 

door Wilma Stofmeel

Fietsmaatjes zijn vrijwilligers die gaan fietsen met mensen die door ziekte, ouderdom of een beperking dit niet meer zelfstandig kunnen. De duofiets is daar de ideale oplossing voor. Er formeerde zich een initiatiefgroep die in hoog tempo actie ondernam, om ook in Waalre een Fietsmaatjes-plan te realiseren.

De initiatiefgroep, bestaande uit Mario Blom (voorzitter), Willem van Tol (techniek), Toon van Dijsseldonk (secretaris) en Joop Schaffels voor de PR, ging met vaart aan de slag. Mario Blom: “Het streven was om in april 2022 tenminste één duofiets te realiseren. We moesten bij 0 beginnen en vormden een ondernemersgroep van 10 mensen. We richtten in september een stichting op en openden bij de Rabobank een rekening. Maar toen moest er nog het nodige geld bij elkaar gebracht worden. Twee ondernemers zetten zich, samen met penningmeester Lou Doorakkers in, om sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Dankzij Het Oranjefonds, Stichting RCOAK, Stichting Brentano, Rabobank, de gemeente Waalre en Waalrese ondernemers staan hier nu zelfs twee duofietsen.”

Coördineren

Nu de fietsen er zijn kan het echte werk beginnen, namelijk gasten en fietsmaatjes bij elkaar brengen. Toon van Dijsseldonk: “Het gebruik van de duofietsen moet goed gecoördineerd worden. Daar gaan Liesbeth Janssen en Trees Vollebregt voor zorgen. Vrijwilligers en gasten die graag een keer willen fietsen kunnen zich via de website aanmelden. Er wordt met vrijwilliger en gast afzonderlijk een gesprek gehouden, daarna kijken we of er een match is. Zo’n fietstocht is natuurlijk voor de gezelligheid. Er zijn spelregels en de vrijwilliger krijgt eerst fietsles, want fietsen en sturen op een duofiets is iets heel anders dan gewoon fietsen.”

Soms is de drempel voor een gast hoog om op de duofiets te stappen, hij of zij moet dan toegeven dat die weer wat minder zelfstandig kan. Willem van Tol: “Wanneer we iemand hebben kunnen overhalen een ritje te maken zijn ze verkocht, ze hebben genoten van de rit. Een gast kan kiezen: zonder kracht fietsen, meefietsen of af en toe trappen. Achterop zitten in een bagagebak, een calamiteitenmap, een EHBO-trommel en hesjes. De fiets wordt elektrisch ondersteund en er zitten twee accu’s op. De aprilmaand is de oefenmaand, in mei hopen we van start te gaan. Er hebben zich al 10 gasten en 10 vrijwilligers aangemeld. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom.”

Burgemeester Boelhouwer was aanwezig bij de introductie van de duofiets. Ondertussen scheen een waterig zonnetje dat uitnodigde om naar buiten te gaan. Na de introductie werd de burgemeester uitgenodigd de eerste proefrit samen met Paul Haarhuis te maken. De fietsers reden soepel de tent uit, de gezellige drukte in op de Markt met de nostalgische kermis.

Spring

Vrijdag was het door het slechte weer minder druk op de kermis, maar de Pubquiz Waalre Bruist ‘s avonds was een groot succes. Waalre zingt Hazes op zaterdagavond was uitverkocht. Donderdagavond ontving Jan Heezen, van de gelijknamige rijschool tijdens Spring Business, de Oeuvre award uit handen van Rob Scheepers, omdat hij altijd voor alle verenigingen klaarstaat.

Aanmelden voor Fietsmaatje of gast kan via:www.fietsmaatjesaalstwaalre.nl of mail: contact@fietsmaatjesaalstwaalre.nl

Uit de krant