V.l.n.r. Laura Evertse-Knapen, Sylvia Noordermeer en Monique Baten. (Foto: Connie Sinteur)
V.l.n.r. Laura Evertse-Knapen, Sylvia Noordermeer en Monique Baten. (Foto: Connie Sinteur)

Gezonder Waalre met CooL

Algemeen 802 keer gelezen

WAALRE - In 2022 wordt Gezondheid Centrum Waalre aan de Meester Slootsweg geopend. Huisartsenpraktijk van Sambeek benaderde Laura Evertse-Knapen om het team van het gezondheidscentrum met haar bedrijf Lekker Leefstijlcoaching te komen versterken. Laura zocht contact met Monique Baten van Fysiotherapie Beusen Foudraine en Sylvia Noordermeer van Knegt en Bungelaar om samen te kijken hoe ze het CooL-programma in de gemeente Waalre kunnen uitrollen. 

Door Wilma Stofmeel

CooL staat voor Coaching Op Leefstijl en sluit goed aan bij het preventie-akkoord ‘Gezond Waalre’. Hiermee wil de gemeente Waalre een gezondere leefstijl aanmoedigen en overgewicht en het gebruik van alcohol en drugs ontmoedigen. Alle drie de coaches hebben zich aangesloten, omdat het aansluit bij hun leefstijlprogramma. Laura coacht adviserend: “Ik bied het programma aan, daarnaast werk ik met cliënten uit Eindhoven en Waalre preventief aan burn-outachtige klachten. Ik vertel niet wat je moet doen, maar samen kijken we wat je moet veranderen. Je moet zelf de regie nemen en daarin ga ik je coachen. Het gaat er om je leven te verbeteren, dat je lekker in je vel zit. Eens in de maand komen we met het CooL programma bij elkaar. Er zijn 16 groepsbijeenkomsten en 8 individuele afspraken. Er zijn nu al 6 groepen gestart en het is te zien dat de deelnemers vanuit zichzelf positief gemotiveerd zijn.”

Gratis

Totdat het GC Waalre is geopend, is Laura te gast bij Monique. Monique is orofaciaal- en oncologisch fysiotherapeut en mindfulness trainer bij Beusen Foudraine aan de Anna Paulownalaan. Monique: “Als fysiotherapeut werk ik met cliënten die revalideren na kanker en met cliënten die kaakklachten en hoofdpijn hebben. Naast beweging geef ik ook mindfulness oefeningen. In 2019 heb ik de opleiding Leefstijlcoaching afgerond. Dat was heel interessant. Bij deze opleiding zitten coaches van allerlei stromingen, je kunt veel van elkaar leren. Het is jammer dat het CooL programma nog niet zo zichtbaar is. Mensen weten niet dat het bestaat en dat het gratis is. We willen mensen motiveren gezonder te gaan leven en meer te bewegen.”

Sylvia werkt als fysiotherapeut en Leefstijlcoach bij Knegt & Bungelaar op de locatie Medisch Centrum Aalst. Zij verhuist samen met Laura volgend jaar naar GC Waalre. Zij is gespecialiseerd in chronische revalidatie bij mensen met hart- en vaatziekten, longaandoeningen en long covid klachten. Sylvia: “Het is belangrijk dat de cliënt weer in beweging komt. Bij deze doelgroep is het ook belangrijk dat ze naast het bewegen ook aan de slag gaan met andere factoren die in verband staan met gezondheid zoals: voeding, slapen en stress/ontspanning.”

Overgewicht

In het CooL programma wordt aandacht besteed aan voeding, beweging, slaap, in- en ontspanning en het veranderen van gedrag. Je komt in aanmerking voor dit programma als er sprake is van overgewicht (BMI 25-30) met daarbij een verhoogd risico op diabetes, hart en vaatziekten, artrose, slaapapneu of een grote buikomvang. Ook obesitas (BMI 30+) geeft een verhoogd risico. Een goede motivatie is belangrijk.  

CooL is een 2-jarig gratis programma en opgenomen in de basisverzekering. Deelname gaat niet ten koste van je eigen risico. Ben je eraan toe om aan de slag te gaan met jouw leefstijl en denkt je dat je in aanmerking komt voor CooL? Neem dan contact op met je huisarts of praktijkondersteuner. Die beoordeelt of je aan de voorwaarden voldoet en verwijst je door naar de gewenste Leefstijlcoach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant