
Woensdag is tuinierdag op BS De Drijfveer
Algemeen 326 keer gelezenWAALRE - Ouders van leerlingen van basisschool De Drijfveer in Waalre zullen hun kroost op woensdag waarschijnlijk niet vaak in hun beste outfit naar school sturen. Dan wordt er namelijk volop getuinierd in de schooltuin van de basisschool.
Door Roy de Leijer
In de schooltuin werden de afgelopen maanden onder meer radijsjes, worteltjes, maggiblad, peterselie en heel veel basilicum geoogst. Ook in de zomervakantie gingen de werkzaamheden door. “Van iedere klas is er op woensdagochtend een groepje leerlingen aan de beurt, een half uur per groepje. Ook als het slecht weer is wordt er in de schooltuin gewerkt”, vertelt ouder en mede-initiatiefneemster Riekske Willems.
Voor corona was er al een kleine schooltuin bij De Drijfveer. “Dit was het initiatief van een kleuterjuf. Uit het tuintje hebben we pas nog aardappels geoogst. Begin vorig schooljaar zijn we met ons project gestart. We betrekken daarbij niet alleen de leerlingen maar ook de docenten.” De kinderen hebben onder meer geholpen bij het maken van insectenhotels en bordjes voor de moestuin.
Ieders niveau
Op ieders niveau wordt er door de ruim honderd leerlingen van De Drijfveer in de schooltuin gewerkt. Riekske: “Vanochtend hebben kinderen uit groep 1 en 2 slakken verzameld. We willen hen onder meer laten ervaren hoe het is om iets te verzorgen en in leven te houden. Ze moeten de planten bijvoorbeeld regelmatig water geven. De leerlingen zijn daar zelf met een gietertje verantwoordelijk voor. Daarnaast willen wij de biodiversiteit stimuleren, daarom werken we zo groen mogelijk, zonder bestrijdingsmiddelen.”
De schooltuin sluit niet alleen aan op de biologieles. Riekske: “We gebruiken de tuin ook om kinderen dingen te laten meten, wegen en tellen.” Een van de andere tuinmoeders vertelt: “Ook voor ons is het leerzaam. Van een van de kinderen heb ik bijvoorbeeld geleerd wat het dieven van tomatenplanten is.”
Proeven
Er wordt door de leerlingen niet alleen geoogst en onkruid gewied, maar ook geproefd. Zo werd eerder dit jaar gesmuld van verse groentesoep en van pesto die was gemaakt van basilicum uit de schooltuin. “Ik vond niet alles lekker. De radijsjes vond ik een beetjes vies”, zegt een van de leerlingen. Klasgenoot Douwe heeft al wat meer tuinierervaring: “We hebben thuis ook een moestuin. Daar hebben we onder meer tomaten en courgettes staan.” Toch is ook hij enigszins verwonderd als er opeens een mini-cactusplantje in de schooltuin wordt ontdekt.
Riekske: “Binnenkort gaan we aan de slag met het uithollen van onze pompoenen. Van het vruchtvlees maken we soep. De uitgeholde pompoenen gebruiken we voor Halloween.”
Lager pitje
De komende maanden komt het project op een wat lager pitje te staan. Volgend voorjaar krijgt de schooltuin een vervolg. Dan krijgen de leerlingen hulp van een moestuincoach vanuit het programma ‘Jong Leren Eten’. “Hiervoor krijgen we drie jaar lang subsidie”, vertelt Riekske, die aangeeft dat ze het liefst ook wintergroenten als boerenkool wil gaan kweken. “Ondertussen willen we achter glas al het een en ander gaan voorbereiden met het oog op het volgende plantseizoen.”
Het is de bedoeling dat de moestuin vanaf dan nog meer in het onderwijs wordt geïntegreerd. “We willen de kinderen zoveel mogelijk zelf laten kiezen wat er in de schooltuin wordt geplant. Tomaten en aardbeien zijn in ieder geval heel populair.”
De schooltuin is nog op zoek naar vrijwilligers die overdag zin en tijd hebben om af en toe met de kinderen de moestuin in te duiken.