Joop Schaffels gaat mensen helpen en heeft ook al weer wat nieuws in petto. (Foto: Connie Sinteur)
Joop Schaffels gaat mensen helpen en heeft ook al weer wat nieuws in petto. (Foto: Connie Sinteur)

‘Niet meer vijf dagen buffelen, maar mensen helpen’

Algemeen 904 keer gelezen

WAALRE -  Er zijn mensen die door hun werk een enorm netwerk hebben opgebouwd. De een doet er niets mee, een ander zet dit netwerk in om een nieuw project te starten. Zo’n ander is Joop Schaffels die weliswaar na 50 jaar niet meer in het dorp woont maar nog wel sterk betrokken is bij Waalre.

Hij is ruim 25 jaar communicatieadviseur en eigenaar van Schaffels Advies en Projectmanagement en onder meer betrokken bij de start van glasvezel in Eindhoven en in Waalre. Hij is als vrijwilliger secretaris van Ondernemers Contact Waalre, betrokken bij Burgerschuldhulp Waalre en als historicus/geschiedenisleraar (zijn eigenlijke beroep), één van de oprichters van Waalres Erfgoed.

“Ik blijf twee dagen per week werkzaam in de communicatie want dat betaalt het beleg op de boterham. Maar daarnaast begin ik met iets nieuws.” Dat nieuws is ‘Joop regelt, Joop doet’. “Mijn ogen zijn geopend toen een vriend van mij een probleem had. Hoe en wat, dat maakt niet uit. Maar hij had enorme behoefte om gewoon alleen maar te praten, zijn verhaal kwijt te kunnen. Ik kan goed luisteren en dat was precies wat hij nodig. Op dat moment was het net of ‘t kwartje viel.” Joop ging doordenken. “Er zijn veel mensen die behoefte hebben aan een praatje. Maar ook mensen die het fijn vinden om te praten terwijl jij iets voor hen doet. Ik heb enorme ervaring in de communicatie maar heb vooral ook twee rechterhanden, echt een manusje van alles. Ik haal graag dingen uit elkaar om ze werkend te krijgen en ik heb heel wat geklust in mijn leven. Maar er zijn ook gewoon dingen die ik niet beheers.” En daar is de connectie met zijn netwerk. “Als ik bijvoorbeeld iets niet kan, of een klus te groot is, dan kijk ik in mijn netwerk naar een passende oplossing. Noem maar iets, loodgieterswerk of een complete aanbouw.

‘Zo helpt de een de andere en dat is toch mooi’

Hij richt zich op inwoners van Waalre die bereid zijn te betalen voor ondersteuning. Veel mensen vallen terug op mantelzorgers of op de vele vrijwilligers van Goed voor Mekaar Waalre. ‘Dat is echt een fantastische organisatie die veel mensen helpt, maar soms heeft iemand gewoon voorkeur voor betaalde hulp.” Joop werkt dan ook tegen een uurtarief maar wat een indicatie is. “Sowieso is er altijd eerst een kennismaking met een kop koffie of zoiets. Vaak vinden mensen het ongemakkelijk om voor ieder klusje iemand anders in huis te krijgen. Zij willen liefst een vertrouwd gezicht en daar hoort een kennismaking bij. Dan weten we of er een klik is, want dat is heel belangrijk, ook voor mij.” Het zijn niet alleen de klusjes, Joop doet meer. Boodschappen, koken, helpen bij een app op de tablet of smartphone te zetten, tv-zenders instellen en noem maar op. Zoals hij het zelf omschrijft ‘hij helpt bij alles wat gedaan moet worden maar waar de cliënt tegen op ziet omdat hij of zij dat misschien vroeger wel kon maar nu niet meer’. 

Nieuw project

Wat hij absoluut wil benadrukken is dat hij zich nooit met de financiële zaken van een klant bemoeit, dat er duidelijk tariefafspraken worden gemaakt en dat hij een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kan overleggen. Hij heeft er enorm veel zin in, niet meer vijf dagen in de week buffelen, maar twee dagen per week zijn voor zakelijke klanten en twee dagen mensen helpen. En zoals met alle bezige bijen is Joop altijd bezig met iets nieuws. Nu is hij betrokken bij een groots, nieuw op te starten project in Waalre. Zo gauw er meer zekerheid is, heeft hij beloofd om De Schakel meteen in te seinen. Hij wil er eigenlijk nog niets over kwijt maar laat een woord los: ‘Fietsmaatjes’.

Meer weten? Kijk op:
www.joopregeltjoopdoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant