Drie van de vier kunstenaars en middenachter Ellemarie Bleeker.
Drie van de vier kunstenaars en middenachter Ellemarie Bleeker. Connie Sinteur

Expositie de Boei in Ontmoetingscentrum de Pracht

Algemeen 333 keer gelezen

AALST - Sinds donderdag 22 februari zijn er schilderijen en kunstwerken te bezichtigen in Ontmoetingscentrum de Pracht. Deze expositie is gerealiseerd door bezoekers van dagbesteding de Boei GGZE gebiedsteam 1 uit Valkenswaard. Activiteitenbegeleider Ellemarie Bleeker vertelt graag meer over de doelstelling van de Boei. Petra en Robin vertellen wat over hun werk.

Door Wilma Stofmeel

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er vrije inloop bij de Boei aan de Pastoor van Vroonhovenstraat 1 in Valkenswaard. Iedereen die afleiding zoekt en op zoek is naar sociale contacten is welkom om een kopje koffie te komen drinken. Kwetsbare burgers met een afstand op de arbeidsmarkt kunnen met een indicatie binnenlopen voor de dagbesteding. Ellemarie: “Onze doelstelling is deze mensen te helpen angsten te overwinnen. We halen ze uit hun bubbel, leren ze trots te zijn op wat ze maken en hun wereld zo te vergroten. Er wordt hout bewerkt, gemozaïkt, er is yoga en werken met muziek. Wij ondersteunen de themagroepen. Iedereen is vrij om te komen, er is geen dwang. Het is voor deze mensen al vaak een hele overwinning om naar de Boei te komen. Wij begeleiden ook thuis.”

De kunstenaars

Robin komt sinds vier jaar bij de Boei. Zij schildert in popart stijl alleen gezichten, eerst alleen in zwart/wit, nu ook in kleur. Robin: “Op mijn zeventiende werd ik helemaal arbeidsongeschikt verklaart. Vijf tot zes jaar duurde het voordat ik een dagbesteding had gevonden waar ik blij van werd. Bij de Boei heb ik een fijne daginvulling en op het einde van de dag een voldaan gevoel. Ik heb hier mijn creatief talent ontdekt, dat had ik niet verwacht. Tijdens het schilderen heb ik een koptelefoon op en luister ondertussen naar muziek. Zo verdwijn ik helemaal in het moment, de tijd vliegt voorbij.”

Petra ging de eerste vijf jaar naar Eersel, sinds een jaar komt ze nu bij de Boei in Valkenswaard. Zij schildert ook popart, maar haar stijl is heel divers. Ze werkt haar creaties altijd met pen of stift af, dat is haar handelsmerk. Soms geeft ze onbewust in haar schilderijen haar gemoedstoestand weer. Petra: “Een van mijn schilderijen heb ik Code rood genoemd. Code rood is een begrip in de psychiatrische wereld. Ik schilderde een hert met achter zijn hoofd een soort van explosie. Toen het doek klaar was, realiseerde ik mij dat het er soms zo in mijn hoofd uitziet, alsof het ontploft. Schilderen geeft rust in mijn hoofd, dan pieker ik niet. Sinds kort volg ik schilderles. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij de Boei. Vroeger was ik kapster. Eens in de twee weken knip ik ‘s morgens deelnemers van de dagbesteding. Maximaal drie mensen met WMO-indicatie. Anders krijg ik last van stress. Het is voor mij vrijblijvend, als ik me een keer niet goed voel kan ik me afmelden, dan regelen ze voor mij dat die mensen worden afgezegd.”

Max Strüwer en Terry Streumer zijn ondertussen druk in de weer met het ophangen van de kunstwerken. De specialiteit van Max zijn kunstobjecten met als thema Indianen. Hij is heel vindingrijk, creatief en werkt graag met allerlei recyclingmateriaal. Ziet hij bijvoorbeeld een stoel, dan weet hij daar een heel ander kunstobject van te maken. Terry experimenteert nog met stijlen, hij volgt net als Petra een schildercursus bij Mieke Story. In verzorgingstehuis Valkenhof begeleidt hij als vrijwilliger ouderen bij het schilderen.

Opening

Donderdag 29 februari om 16:30 uur is de officiële opening van de expositie. De kunstwerken blijven tot eind april hangen en zijn ook tijdens openingstijden te bewonderen. Neem voor informatie over de kunstwerken contact op met Ellemarie.bleeker@ggze.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant