Burgemeester Marcel Oosterveer, trots op Waalre.
Burgemeester Marcel Oosterveer, trots op Waalre. Connie Sinteur

Bijzonder jaar voor burgemeester Oosterveer

Algemeen 569 keer gelezen

WAALRE - Op 1 december vorig jaar, werd Marcel Oosterveer geïnstalleerd als burgemeester van Waalre. Hij viel meteen met zijn neus in de boter, want dit jaar vierde ons dorp 100 jaar Waalre. Zo werd 2023 in alle opzichten een bijzonder jaar voor hem; kennismaken met de Waalrenaren en samen feestvieren. De Schakel stelde hem daarover een aantal vragen.

Door Wilma Stofmeel

Hoe heeft u dit eerste jaar als burgemeester van Waalre ervaren:
“Het jaar begon voor mij met de beëdiging tot burgemeester. De wereld stond voor mij op dat moment even stil. Het was een cadeau, een pakje dat ik blij en met verwondering beetje bij beetje uitpakte. Er was een match met de Waalrenaren. De tijden veranderen, vroeger was het verenigingsleven heel actief, je hoort overal dat het terugloopt. Maar hier in Waalre is die springlevend: We hebben twee actieve carnavalsverenigingen, die met de Boeren Bruiloft samenwerken, ook de kerk is erbij betrokken. Er is nog een carnavals optocht. We hebben een scouting en de Vrienden voor de Jeugd die van alles organiseert, twee harmonieën en vijf koren. Het is nog steeds de oude kern, maar met een nieuw sausje overgoten. Waalre is voor mij als thuiskomen.”

Er is dit jaar door clubs en verenigingen samengewerkt waardoor er veel voor de Waalrenaren werd georganiseerd. Bijna elke maand was er wat te doen. Koren zouden samen een korenfestival houden en de Boeren Bruiloft een speciale middag voor gasten van de Zonnebloem, Neffe de Kerk en Prachtdag. Helaas kwam dat door het te verwachten noodweer te vervallen, maar is altijd nog iets voor de toekomst. De harmonieën werkten samen naar een concert toe en ook de drie ouderverenigingen die Waalre rijk is sloegen de handen ineen voor een gezamenlijke lunch. De fotoclub werkte voor het eerst samen met Rauw Impro die tijdens de foto expositie improviseerde bij een zestal foto’s. Ook voor de jeugd werd er veel georganiseerd. Voor Het Huis van Waalre staat nu een kunststofbankje rond een lindeboom speciaal ter gelegenheid van 100 jaar Waalre geplant. Dat bankje werd in samenwerking met kinderen van de basisschool en de kunstenaar Kees van den Boogaart gerealiseerd voor deze gelegenheid.”

Wat sprong er dit feestjaar voor u uit:
“Er was voor jong en oud georganiseerd, maar het concert van Harmonie Juliana samen met Harmonie de Volharding sprong er voor mij uit. Het was een weekend vol muziek, maar dit concert met solisten, dat was uniek en de sfeer was fantastisch. Het klopte en ik hoop dat die samenwerking van de harmonieën in de toekomst nog eens wordt overgedaan.”

Werden er dingen georganiseerd die voor herhaling vatbaar zijn:
“Ik zou meer culturele evenementen willen en dat kinderen met muziek en dans er bij betrokken worden. De viering van de bevrijding op 18 september mag wat mij betreft grootser en bruisender zijn. De gemeenschapszin in Waalre maakt ons dorp uniek.”

Wat heeft dit jaar u gebracht:
“Dat is een moeilijke vraag. Normaal maak je stukje bij beetje met iedereen kennis, maar dat ging nu anders. Ik wilde een aanspreekpunt zijn voor de mensen en door de activiteiten voor het feest, wisten de mensen me eerder te vinden. De kennismaking met de Waalrenaren was nu cultureel ondergebracht. Ik leerde de mensen zo sneller kennen, leerde meer over de historie van het dorp en kreeg zo alle facetten mee. Dat maakte mijn inwerkperiode gemakkelijker.”

Welk voornemen heeft u voor 2024:
“Ik wil oog hebben voor iedereen en het verenigingsleven vasthouden zoals dat op sommige fronten is gestart. Maar ik wil vooral speciaal meer doen voor de jeugd, ze betrekken bij de politiek. Dat er een jeugdburgemeester komt met een bestuur. Ik wil ze weerbaarder maken en van de gevaren op internet bewustmaken. Ik zal de ouderen niet vergeten. Vroeger had je kleine centra waar ouderen met zelfzorg beschermd konden wonen. Die zijn toen verdwenen, dat was triest, daar kan ik weinig aan veranderen. Nu zie je ze langzaam weer terugkomen. In ons dorp wordt veel voor de ouderen gedaan. Denk daarbij aan de opvang bij de Prachtdag en Neffe de kerk, de cursussen die speciaal voor hen worden georganiseerd zoals samen koken, gymmen of dansen. Ik kan met recht zeggen ‘ik ben trots op de Waalrenaren.”

Waalre 100
Het was een bijzonder jaar voor de gemeente; een jaar vol festiviteiten rond het 100-jarig bestaan van de gemeente Waalre. Er waren grote en kleine evenementen. We halen er een paar naar voren.

Kinderen zamelden plastic in wat werd verwerkt tot een zeskantig bankje dat nu bij Het Huis van Waalre staat. In het midden staat de jubileumboom, een linde.

Er kwam een Waalre100-boek waar de inwoners de afbeeldingen voor konden sparen, de Ronde van Waalre stond in het teken van het jubileum en mensen konden zich inschrijven voor een van de 100 gele kornoeljes van het IVN. De leden van de Volkstuinenvereniging Aalst lanceerde in april hun plan om 1100 zonnebloemen op te kweken en die later uit te delen aan de Waalrenaren. De zonnebloemen kunnen in de tuin geplant worden en zo zet de vereniging ‘Waalre in het zonnetje’.

Er kwam een groots feestweekend op 7, 8 en 9 juli onder het thema ‘Waanzinnig Waalre’ op het Boerenbondterrein. 
Het tweede weekend viel in september met een paar hoogtepunten: het historische 112-event op zondag 17 september, Kempenerpop op 22 en 23 september en een culturele Jubileumdag op zondag 24 september.

Burgemeester Oosterveer fietste ook mee tijdens de Waalre100 fietstocht
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant