
Inspiratietuin bij Agnus Dei-kerk geopend
Algemeen 430 keer gelezenWAALRE - Inwoners van Waalre die thuis hun regenwater willen afkoppelen van het riool, kunnen hiervoor inspiratie opdoen in de waterbewuste tuin van de Agnus Dei-kerk. De inspiratietuin met allerlei laagdrempelige afkoppeloplossingen werd zaterdag officieel geopend.
Door Roy de Leijer
Een aantal initiatiefnemers hoopte daarbij stiekem op Hollands (regen)weer. “Want dan kunnen we laten zien hoe het allemaal echt werkt”, vertelt Nan Zevenhek. Het Waalrese raadslid en oud-bestuurslid van Waterschap De Dommel stond het burgerinitiatief van de AD-kerk met raad en daad bij. In de inspiratietuin aan de Koningin Julianalaan stroomt bijna geen water in het riool. Het water zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Dit zorgt onder meer voor meer groen en minder druk op het riool.
Het plan voor de waterbewuste inspiratietuin kwam van de kerk zelf. “Publicaties van Nan Zevenhek brachten ons op het idee. Ben Putman van het IVN heeft ons vervolgens bij elkaar gebracht”, vertelt Hans Vermeijden.
In de tuin is een route met infoborden uitgestippeld langs plekken waar het regenwater op een slimme manier is afgekoppeld van het riool. Dat kan bijvoorbeeld door regenwater op te vangen in regentonnen. Slangen zorgen ervoor dat het water in het omliggende groen kan infiltreren. Hiermee wordt voorkomen dat de tonnen overstromen. Op een andere plek stroomt het water vanuit een regenpijp in een bak waarin vogels heerlijk kunnen badderen of hun dorst kunnen lessen. Ook zijn er goten aangelegd die het regenwater naar de borders laten vloeien. En er is een wadi gegraven die het water opvangt en in de grond laat infiltreren.
Nan Zevenhek: “We hebben geprobeerd om op verschillende manieren af te koppelen, op manieren zoals dat hier kan. Op een grasveld mag heus wel even wat water staan. Dat zakt vervolgens de grond in. Het komt de tuin alleen maar ten goede. Bovendien zorgt het afkoppelen ervoor dat bij piekbuien elders in Waalre de boel niet meer overstroomt.” Wel merkt ze dat het doorzagen van regenpijpen voor velen nog een brug te ver is. “Veel mensen moeten hiervoor een psychologische grens over. Ze weten vaak ook niet hoe ze kunnen afkoppelen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld en duur te zijn.”
“Het is ook een kwestie van uitproberen en kijken waar het schip strand”, vult Vermeijden aan. Hij is thuis volop aan het experimenteren. “Het werkt perfect. Bij een stortbui blijft het water op sommige plekken staan, maar na een kwartier zakt het al weer weg.”
De gemeente Waalre en Waterschap De Dommel hebben 1000 euro subsidie bijgedragen, hun kennis gedeeld en de informatieborden geschonken. Martijn Tholen, lid van dagelijks bestuur van het waterschap en wethouder Peet van de Loo, onderschrijven het belang van het afkoppelen van hemelwater. Van de Loo: “Dit soort initiatieven zorgt voor een betere grondwaterbalans.” Ze passen ook in de plannen van Waterschap De Dommel dat tot 2050 aan de watertransitie werkt. Tholen: “Wij willen water langer en in grotere hoeveelheden in dit gebied vasthouden. Het is een puzzel die we samen met inwoners en gemeenten moeten leggen.”
Dominee Ferdinand Borger ziet de inspiratietuin ook als een ontmoetingsplek: “We hopen bezoekers ook op een andere manier te inspireren.” Zo kregen kerkgangers kregen het verzoek om gedichten te maken die water als thema hebben. Het is de bedoeling dat deze teksten volgend jaar samen met foto’s op borden komen te staan in de inspiratietuin.
Voor meer informatie en tips zie: www.waalre.nl/afkoppelen